Winamp се възражда като справедлива стрийминг услуга

Новият Winamp ще се опита да внесе справедливост в музикалната индустрия
(снимка: Winamp)

Легендарният плейър Winamp поема по нов път. Собственикът на платформата Llama Group разкри подробности за нова версия, която от 15 март ще бъде достъпна за изпълнители, а от 15 април – за слушатели по целия свят. Това ще бъде стрийминг услуга с възможност за абониране за отделни изпълнители и други интересни функции.

Winamp разтърси музикалния свят в началото на 2000-те, като се превърна в най-популярния инструмент за слушане на аудио в света. Двадесет години по-късно 83 милиона потребители все още взаимодействат с плейъра. В ерата на стрийминг музикалните услуги Winamp е готов да се върне, за да реши един от горещите проблеми: справедливото обезщетение на артистите.

„Въпреки че стрийминг платформите предоставиха на артистите достъп до по-широка аудитория, приходите от тях са плачевни. Стрийминг революцията, която обещаваше толкова много, остави много музиканти на заден план. Липсва им контрол върху начина, по който тяхната музика се представя и продава”, казва основателят и главен изпълнителен директор на Llama Group – Александър Сабунджиан.

По неговите думи, „следващото поколение” Winamp ще предложи силен отговор на необходимостта от видимост и справедливи възнаграждения на артистите, като същевременно ще отговори и на нарастващите изисквания на феновете, които искат да се доближат до изпълнителите.

В центъра на новата платформа Winamp ще бъде пространството Fanzone, което ще позволи на изпълнителите да получават постоянен източник на доходи. Те ще могат да определят цени на абонаментите на различни нива, в зависимост от наличното ексклузивно съдържание.

От 15 март изпълнителите ще имат един месец да се запознаят с услугата, да създадат профили и да се абонират, след което платформата ще стане публично достъпна от 15 април. Слушателите ще могат директно да подкрепят своите идоли, като плащат за абонамент за Fanzone и получат достъп до ексклузивно съдържание.

Това пространство ще бъде интегрирано в новия Winamp плейър заедно с друго аудио съдържание, включително музика, подкасти, радиостанции и аудиокниги. В допълнение, разработчиците скоро ще пуснат нови версии на Winamp за Android, iOS, Windows и уеб браузъри.

По-късно тази година ще станат достъпни допълнителни функции за артистите, като например управление на авторски права (чрез дъщерното дружество Winamp Bridger), лицензиране (за различни търговски цели) и пускане на NFT. Създателите на съдържание ще получават 85% от приходите от абонаменти, благодарение на което разработчиците планират да привлекат 1 милион артисти към своята платформа.

Коментар