Чуждите езици – търсене и заплащане от работодателите у нас

Близо 50% от публикуваните обяви с чужди езици са за позиции в сектора на аутсорсинга и центровете за обслужване на клиенти (снимка: CC0 Public Domain)

Професионалистите с английски и немски език са най-търсени от българските работодатели, сочи анализ на публикуваните обяви за работа с чужди езици в България, изготвен от Career Show.

Взети са предвид всички публикувани обяви към 20 февруари 2023 г., изискването за които е високо ниво на владеене на поне един чужд език. В анализа, публикуван по повод кариерното събитие Career Show Languages 2023, се разглеждат няколко аспекта: най-търсени чужди езици; сектори, в които търсенето на кадри е най-засилено; локация и възможност за работа от вкъщи; заплащане.

Английски и немски език са най-търсени от работодателите

Не е изненада, че над 90% от публикуваните обяви изискват високо ниво на владеене на английски език. Като универсален език за комуникация между различните нации и предвид икономическата глобализация, логично, работодателите държат служителите им да могат да комуникират ефективно с колеги и клиенти от други страни.

На второ място по търсене се нарежда немският език. Специалистите с немски език имат значително повече възможности, от които да избират, в сравнение с хората, които владеят друг език. Почти половината обяви с чужд език, различен от английски – 46,46% – са за специалисти, владеещи немски език.

Останалата половина се разпределя между 24 други езика. След немския език с най-високо търсене има за специалисти с френски (13,95%) и руски език (13,03%). Най-слабо е търсенето на хора, които говорят словашки, сръбски и хинди.

Центрове за обслужване на клиенти търсят най-много служители с чужди езици

Близо 50% от публикуваните обяви с чужди езици са за позиции в сектора на аутсорсинга и центровете за обслужване на клиенти. Почти за всички езици преобладават обявите в този сектор. Изключение правят арабският и руският език. Обявите с арабски език са преимуществено в сферата на продажбите, а тези с руски – в сферите туризъм, хотелиерство и ресторантьорство.

След сектор “Обслужване на клиенти” по най-високо търсене на кадри се нареждат секторите “Търговия и продажби”, “Счетоводство, одит, финанси” и “Телекомуникации”. Тези 4 сектора съставят близо 90% от всички публикувани обяви с чужд език, различен от английски.

Все по-малко компании предлагат дистанционна работа

Осезаемо намаляват обявите за работа с опция за хоум офис (хибриден модел на работа) или изцяло дистанционните позиции. Едва 9% от публикуваните обяви са за изцяло дистанционни позиции и около 35% са тези с възможност за работа от вкъщи. Тенденцията вероятно е индикация за настъпващия край на епохата на домашните офиси.

В София се търсят най-много служители

Що се отнася до градовете, в които се търсят най-много служители, традиционно това е столицата – 56% от възможностите за работа са обявени за град София.

На второ и трето място се нареждат Варна и Пловдив, следвани от Бургас и Русе. Над 83% от обявите за работа с чужди езици са концентрирани в гореспоменатите 5 града.

Най-добре платените служители

Анализ на обявите за работа с посочена заплата показва, че възнагражденията за позициите с чужди езици се запазват относително по-високи в столицата. Докато 73,36% от обявените заплати в София са в диапазона над 2200 лв., за останалите градове брутни заплати над 2200 лв. наблюдаваме в едва 22% от обявите.

Въпреки че търсенето на специалисти с английски и немски език е най-голямо, това не е реципрочно на предлаганото възнаграждение. Най-високи са обявените заплати за позиции, които изискват владеене на скандинавски език.

Между 89% и 100% от позициите с обявена заплата предлагат брутно възнаграждение над 2200 лв. за специалисти с датски, норвежки, шведски или фински език. Най-ниско е обявеното възнаграждение за позиции с руски и румънски език – едва 15% от обявените заплати са над 2200 лв.

Коментар