Пак недоволни от браузерния “балотаж”

Европейската комисия започна публична дискусия за т. нар. “балотажен екаран” на Windows, който ще позволи на потребителите да си избират браузера от списъка с много предложения освен Internet Explorer, и ето, че от Mozilla пак са недоволни от предложената схема. Миналата седмица служителка на Mozilla коментира в своя блог, че “балотажният екран” е нечестен спрямо браузера Firefox, върху който дамата работи.

В блога си Дженифър Борис, дизайнерка в тима на Mozilla, се оплаква от азбучния ред в списъка на “балотажния екран”. Това, според нея, щяло да “осакати” Firefox, който държи втория най-голям пазарен дял в момента.

Отначало беше предложено браузерите да бъдат изброени по реда на пазарния си дял (първо IE, после Firefox и т.н.)”, тюхка се дизайнерката. Въпреки това, казва тя, понеже нечестно придобитият пазарен дял беше основната причина ЕК да предприеме мерки на тема браузери, сегашният вид на екрана предлага браузерите по азбучен ред. “Това значи, че първото място е за Apple Safari, после Google Chrome и т.н.”

Тъй като повечето западни езици предполагат четене отгоре надолу и отляво надясно, подобна подредба ще подтикне много потребители да изберат просто първото, което им попадне от списъка – най-горе и най-вляво. Това ще даде предимство на Apple Safari. За сметка на това по същата причина Mozilla Firefox ще се озове на една от двете най-неизгодни позиции, смята Борис. IE пък ще е точно по средата.

Дамата предлага няколко други варианта за подреждане на балотажния екран. Единият подход е да се променя последователността на имената в списъка всеки път, като се използва алгоритъм за произволно подреждане. Другият подход ще е подреждане на браузерите по пазарен дял, но като се изключва браузерът на Microsoft или като се поставя винаги най-накрая в списъка на браузерите.

Коментар