Слънчева централа 100MW ще захранва центрове за данни на Google

300 хиляди слънчеви панела в проекта на Google ще заемат почти 300 хектара
(снимка: CC0 Public Domain)

Google се ангажира да постигне нулев въглероден отпечатък до 2030 г. и вече твърди, че използва 68% устойчива енергия в Тенеси и Алабама (САЩ). В това начинание интернет компанията е подкрепяна както от местните власти, така и от Skyhawk Solar, която вече изгражда 100-мегаватова (MW) слънчева електроцентрала за захранване на центрове за данни на Google – около 300 хиляди панела ще заемат почти 300 хектара.

Проектът се реализира със средства от инвестиционната програма Green Invest, която подкрепя компании, желаещи да изградят слънчеви електроцентрали в зоната на отговорност на Tennessee Basin Authority (TVA). Според наличните данни, пиковата мощност на станцията ще бъде 125 MW. До 100 MW обаче ще се подават към мрежата на TVA, тъй като действителните стойности могат да варират значително в зависимост от редица фактори, съобщи The Register.

Очаква се електроцентралата да обслужва изключително хипермащабни центрове за данни на Google в Тенеси и Алабама. Въпреки че относителната простота на проекта ще създаде малко работни места, местната икономика все пак ще спечели значително от изграждането и експлоатацията на електроцентралата, а Google ще се приближи към постигането на екологичните си цели.

Вече над половината от цялата енергия, генерирана в зоната на отговорност на TVA, идва от възобновяеми източници, повечето от които са ядрени електроцентрали. Използват се също водноелектрически, вятърни и слънчеви електроцентрали. TVA е най-големият държавен доставчик на електроенергия в Съединените щати с капацитет от 43 000 MW.

Коментар