Французи съдят Apple за високите комисионни в App Store

В продължение на 14 години Apple взима по 30% комисионна от разработчиците в App Store
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко френски разработчици на приложения съдят Apple, обвинявайки американската компания, че нарушава антитръстовите закони на САЩ, като налага твърде високи такси в своя магазин за цифрово съдържание App Store. Жалбата на ищците е изпратена тази седмица в съда в Оукланд, Калифорния.

Ищци по делото са разработчикът на приложението за новини на Figaro, разработчикът на приложението за спортни новини и на приложението за стрийминг на живо на L’Équipe, както и асоциацията на френските доставчици на съдържание Le Geste, съобщи Ройтерс.

Жалбата на компаниите твърди, че Apple злоупотребява с господството си в разпространението на приложенията за iOS, за да принуди разработчиците да използват изключително App Store за продажби на своите продукти.

Ищците твърдят, че монополната позиция е позволила на Apple да начислява „суперконкурентни” комисионни от 30% в продължение на 14 години, както и годишни такси за разработчици, задушавайки иновациите и лишавайки потребителите от избор.

„Няма легитимна бизнес нужда или конкурентна обосновка за поведението на Apple. Вместо това действията на Apple са насочени към унищожаване на конкуренцията”, се казва в жалбата на ищците.

Разработчиците настояват за съдебна забрана на продължаващото антиконкурентно поведение на Apple, както и за тройни обезщетения за нарушаване на федералните и калифорнийските антитръстови закони. Техни представители са адвокатската кантора Hagens Berman Sobol Shapiroi и френската Fayrouze Masmi-Dazi.

Коментар