Отмъкнаха 190 млн. долара от крипто-фирма в САЩ

Нова кражба на крипто-активи остави инвеститорите без 190 милиона долара (снимка: CC0 Public Domain)

Американската крипто-фирма Nomad е била засегната от кражба на стойност 190 милиона долара, съобщиха блокчейн изследователи във вторник. Това е поредният мащабен обир в сектора на виртуалните цифрови активи тази година.

Nomad съобщи с публикация в социалните медии, че е „наясно с инцидента“ и в момента разследва кражбата. Компанията не даде повече подробности, нито информация относно стойността на обира.

Откраднати са криптовалути на потребители на стойност 190 милиона долара, според фирмата за крипто-анализи PeckShield, цитирана от Ройтерс. Други изследователи на блокчейн определят сумата на над 150 милиона долара.

Nomad е уведомила правоприлагащите органи и работи с фирми за „съдебна експертиза“ по блокчейн системи, за да се опита да идентифицира съответните профили и да си върне средствата, се казва в изявление до новинарския център CoinDesk.

Миналата седмица Nomad привлече 22 милиона долара от инвеститори, включително голямата американска борса Coinbase Global. Тя разработва софтуер, който свързва различните блокчейни. Обирът е бил насочен към „моста“ на Nomad – инструмент, който позволява на потребителите да прехвърлят токени между блокчейни.

Подобни блокчейн „мостове“ стават обект на особен интерес за кражби в последно време. Общо над 1 милиард долара са били откраднати от „мостове“ досега през 2022 г., според анализаторите от Elliptic.

Само преди месец друга щатска фирма на име Harmony бе атакувана от крипто-обирджии, които откраднаха токени на стойност около 100 милиона долара от нейния продукт Horizon bridge.

През март пък хакери откраднаха криптовалута на стойност около 615 милиона долара от Ronin Bridge, използвана за прехвърляне на крипто-пари в и извън играта Axie Infinity.

Коментар