Светът може да се сдобие с нови 250 GW слънчева енергия тази година

Внедряването на системи за слънчева енергия ще се увеличи с 30% тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето на системи за добиване на слънчева енергия в целия свят расте постоянно. Старши анализаторът на Bloomberg Роб Барнет прогнозира, че внедряването на соларни системи ще се увеличи с 30% тази година. Общото глобално внедряване на системи за слънчева енергия се доближава до 1 TW инсталиран капацитет.

„Към този момент глобалната картина е просто потресаваща“, казва Барнет пред Yahoo Finance. „На път сме да инсталираме около 250 GW соларен капацитет тази година“.

Китай допринася с най-голям дял за растежа на капацитета през 2022-а, с около 108 GW нови инсталации. Това е почти два пъти повече от 55-те гигавата, инсталирани в страната миналата година. Рекордни са стойностите за възобновяемата енергия и в Съединените щати.

Климатичните цели са един от двигателите за голямото търсене на слънчева енергия по света, но, според Барнет, има и друга пазарна сила, която ускорява търсенето в краткосрочен план. „Всъщност бих казал, че по-големият двигател за търсенето на чиста енергия, особено тук в Европа, са повишените разходи за енергия“, коментира той.

Търсенето на слънчева енергия ще запази инерцията си, дори ако цените на петрола и природния газ се „охладят“. „Със сигурност е възможно, ако се постигне известно облекчаване на традиционните пазари на горива, ускорението да намалее, но всъщност не виждам това като съществен риск за търсенето в цялостното уравнение на пазара на чиста енергия“, обобщи Барнет.

С ускоряване на усилията за декарбонизация търсенето най-вероятно ще остане голямо задълго, очаква още анализаторът.

Коментар