Хората прекарват средно по 4-5 часа на ден в мобилни приложения

Мобилните приложения “отнемат” все повече часове от живота на хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи на пазара за мобилни приложения установиха, че потребителите прекарват все повече време със смартфоните си. В момента хората посвещават на мобилните приложения 4-5 часа от деня си, според проучването на Data.ai (бивша App Annie) в 13 държави.

Времето, което хората прекарват ежедневно в мобилни приложения, варира в зависимост от страната. Жителите на 13 страни, обхванати в изследването, прекарват средно повече от 4 часа на ден, вторачени в екраните на мобилните си устройства.

Данните са от Индонезия, Сингапур, Бразилия, Мексико, Австралия, Индия, Япония, Южна Корея, Канада, Русия, Турция, САЩ и Обединеното кралство. В същото време в Индонезия, Сингапур и Бразилия потребителите прекарват повече от 5 часа на ден в мобилни приложения.

Но темпът на увеличение на времето, което хората отделят за мобилни апликации, се е забавил в сравнение с второто тримесечие на 2020 г., когато в разгара на пандемията от коронавирус се наблюдаваше бързо нарастване на популярността на мобилните приложения във всички категории. Потребителите по целия свят трябваше да работят и учат от вкъщи, да пазаруват онлайн, но също така започнаха да играят повече мобилни игри и да комуникират помежду си, използвайки различни услуги за видеоконференции.

Изглежда, че в някои страни потребителите са запазили навици, придобити по време на пандемията. Това се отнася за времето, прекарано в различни мобилни приложения, което не само не намалява след нормализиране на ситуацията в здравеопазването, но и продължава да расте.

Например, през второто тримесечие на 2020 г. жителите на Сингапур са прекарвали средно по 4,1 часа на ден в мобилни приложения, а през второто тримесечие на 2022 г. това време се е увеличило до 5,7 часа на ден. В Австралия, между Q2’2020 и Q2’2022, времето, прекарано в мобилни приложения, се е увеличило от 3,6 часа на 4,9 часа. И в двата случая се наблюдава ръст от 40%.

Data.ai публикува и рейтинг на най-популярните игри и приложения през второто тримесечие. Instagram води в света по отношение на изтегляния, а TikTok води по потребителски разходи. Сред приложенията, които не са за игри, Facebook продължава да води пред WhatsApp, Instagram, Messenger, TikTok и Telegram по брой на месечните активни потребители.

Коментар