Формира се технологичен съюз на САЩ, Тайван, Япония и Южна Корея

САЩ и водещи азиатски държави планират технологичен отпор на Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Идеята за участие на Южна Корея в така наречения алианс Chip 4, който трябва да я обедини технологично със САЩ, Тайван и Япония, се обсъжда отдавна, но в началото на септември нейни представители ще направят решителна крачка в тази посока. Те ще участват в среща на представители на четирите държави.

Концепцията за подобен технологичен съюз получи гласност през март тази година. Смята се, че САЩ, Тайван, Япония и Южна Корея заедно ще могат по-ефективно да се справят с производството и доставките на полупроводникови компоненти, отбелязва Business Korea.

Въпреки че потенциалните членове на алианса не подчертават неговия външнополитически статус, анализаторите смятат, че съюзът ще бъде създаден, за да ограничи нарастващото влияние на Китай в областта на новите технологии.

Представители на Южна Корея са обезпокоени от тази тенденция, тъй като икономиката на страната зависи до голяма степен от търговията с Китай. Миналата година Китай е заел една четвърт от общия обем на южнокорейския износ на стойност $644,4 млрд.

В същото време до 29,3% от корейските стоки, изпратени за износ, зависят от суровини и компоненти, внесени преди това от Китай. За сравнение, само 12,9% от южнокорейския износ зависи от доставки от САЩ. Всъщност икономиката на Южна Корея зависи повече от Япония (20%), отколкото от САЩ.

В началото на следващия месец представители на четирите страни ще се срещнат, за да обсъдят предварителните условия за участие в алианса. Тогава се очакват решения, които ще хвърлят повече светлина върху новосформиращата се технологична коалиция.

Коментари по темата: „Формира се технологичен съюз на САЩ, Тайван, Япония и Южна Корея”

добавете коментар...

  1. Българин

    САЩ станаха световна сила благодарение на полупроводниците. Помня през 80-те как виждайки интегралните схеми и как няма начин да разберем какво има на тях, знаехме, че това ще е началото на края на технологичния паритет между изтока и запада. Но всяко нещо с времето си. Ако преди САЩ бяха 5-6 години пред конкурентите в нанометровите технологии, сега на места изостават, а на места са с минимална преднина. А и нанометричните полупроводникови технологии достигат физическия си максимум.

Коментар