AI управлява самолет в натоварено въздушно пространство

Интелигентна система за управление на самолети може да се справя и с натоварения трафик около летищата (снимка: CC0 Public Domain)

Пилотите обикновено използват автопилот, когато пътуват на голяма надморска височина – и обичайно преминават към ръчно управление, когато навлизат в ниските, натоварени въздушни пространства. Но нова система за автопилот с изкуствен интелект може да управлява самолетите и в натоварени въздушни пространства. А това е обещаващо решение за бъдещите безпилотни самолети.

Технологията се разработва от изследователи от университета Карнеги Мелън и е обучена на базата на данни, събрани на летището „Allegheny County“ в Пенсилвания и регионалното летище Питсбърг-Бътлър.

Заедно с използването на съществуващите инструменти на автономния самолет – и информацията, предоставена от местните ръководители на въздушното движение – AI автопилотът включва шест камери и система за компютърно зрение. Според учените, последното му позволява да забелязва визуално близките самолети, както би направил човекът-пилот.

Системата е в състояние впоследствие да проследи околните самолети и да предвиди техните траектории, като предприема действия за избягване на сблъсъци, когато е необходимо. Учените казват, че технологията може дори да разбира разговорите по радиокомуникационните връзки на обикновен, човешки език и да отговаря чрез собствен синтетичен говор.

Въпреки че технологията все още не е тествана на действителен самолет, тя е изпробвана в инсталация, включваща два свързани летателни симулатора. При експеримента човек пилотира един виртуален самолет, докато AI системата пилотира друг в същото въздушно пространство. Установено е, че изкуственият интелект е успял успешно да избегне сблъсък с пилотирания от човек самолет, дори когато пилотът е имал малък опит в управлението на самолет.

Учените се надяват, че след като се развие допълнително, системата може да се приложи към автономни летателни апарати от рода на въздушни таксита или дронове за доставка.

Коментар