А1 финализира сделката за придобиване на СТЕМО

През последните няколко години A1 следва стратегия, насочена към диверсификация на приходите извън сферата на традиционните телекомуникационни услуги
(снимка: А1 България)

A1 България официално приключи придобиването на 100% от дяловия капитал на един от най-големите български системни интегратори у нас – СТЕМО. Сделката беше обявена в края на май и е част от дългосрочната стратегия на А1 за развитие в областта на ИКТ и IoT бизнес услугите.

Придобиването предстои да бъде вписано и в Търговския регистър, след като в началото на юли получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). С това процесът по финализиране на сделката приключва успешно и двете компании ще продължат да работят поотделно за постигане на обща цел – дигитализация на бизнеса в страната. СТЕМО ще продължи да функционира като отделна компания, уточниха от А1.

През последните няколко години A1 следва стратегия, насочена към диверсификация на приходите извън сферата на традиционните телекомуникационни услуги. От няколко години компанията предлага услуги в сферата на системната интеграция, софтуер като услуга (SaS), инфраструктура като услуга (IaS) и решения за киберсигурност. Телекомът разполага с два собствени центъра за данни в страната и с единствената национална IoT мрежа, която използва технологичния стандарт Narrowband-IoT.

Сделката със СТЕМО ще доведе до сътрудничество между екипите на двете компании в сферата на системната интеграция, мрежовите решения, услугите за киберсигурност, защитата и внедряването на софтуер. Целта на А1 и СТЕМО е чрез синергия да постигат по-добри резултати, като предлагат повече и по-комплексни услуги на бизнес клиентите.

Коментар