SpaceX жъне рекорди, изведе в орбита още 52 сателита

Двустепенният Falcon 9 излита от площадката в космическия център Кенеди
(снимка: SpaceX)

Космическата компания SpaceX на Илон Мъск продължава да доставя сателити в ниска околоземна орбита за своето съзвездие Starlink. Нова партида от 52 броя беше изведена в орбита, а първата степен на ракетата-носител кацна успешно на офшорната платформа, връщайки се от кратко пътуване.

Двустепенният Falcon 9 стартира от площадка в космическия център Кенеди във Флорида на 10 август в 03:14 българско време. По-малко от девет минути след изстрелването първата степен се върна на Земята, като направи вертикално кацане на автономния кораб „A Shortfall of Gravitas”, разположен в Атлантическия океан край бреговете на Флорида.

Междувременно втората степен продължи да доставя полезен товар в орбита, довеждайки сателитите до местоназначението им, както бе планирано, около 15 минути след излитането.

Групата Starlink вече предоставя интернет на стотици хиляди хора по света. Досега компанията е извела в орбита повече от 3000 сателита. Starlink обаче има разрешение да изстреля 12 хиляди апарата, като освен това е подала молба за извеждане в орбита на още 30 хиляди.

Сегашната мисия е 21-вата в портфолиото на Starlink през 2022 г. и 35-ият орбитален полет на SpaceX за годината като цяло. Тази година компанията вече постави рекорд по брой изстрелвания в орбита от един оператор, подобрявайки постижението си от 2021 г., когато извърши 31 изстрелвания.

Приоритет за SpaceX е повторното използване на степените на ракетата-носител. Очаква се това да бъде от голяма помощ при евентуалната колонизация на Марс.

Ракетата, която достави новите сателити в орбита, вече имаше два успешни полета. Все още обаче тя е далеч от рекорда – три степени на ракетите на компанията са участвали в по 13 орбитални мисии. Вярно е също, че не всички структурни елементи се използват повторно.

Коментар