Прогноза: DRAM паметта ще поевтинее с 25% до края на годината

Чиповете памет ще се залежат в складовете през текущото и следващото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори прогнозираха спад в цените на DRAM чиповете памет до края на годината. Очакваното поевтиняване на DDR4 модулите е около 25%, според ревизираната прогноза на TrendForce.

Ситуацията на пазара принуди експертите да преразгледат прогнозата си за потребителския пазар на DRAM памети към по-нататъшни намаления на цените през текущото тримесечие. Ако първоначално очакваният спад на цените беше на ниво от 8-13%, сега анализаторите определят ​​диапазон 13-18%.

На фона на нарастващото производство и едновременното намаляване на търсенето, южнокорейските производители на DRAM чипове започнаха активно да намаляват цените, за да стимулират покупките. Затова останалите производители нямат друг избор, освен да последват примера им. В противен случай те рискуват да останат без приходи, коментира TrendForce.

Но въпреки това анализаторите смятат, че производителите няма да могат да реализират на пазара настоящите си запаси от DRAM чипове до четвъртото тримесечие. В резултат на това потребителските цени на паметите ще продължат да падат с бързи темпове. Според експертите, през четвъртото тримесечие DDR4 модулите ще поевтинеят с още 3-8%, или с до 25% за последните две тримесечия на годината.

TrendForce очаква също търсенето на DDR3 чипове памет да продължи да намалява. Миналата година цените на тази памет достигнаха своя исторически максимум – DDR3 чиповете се продаваха на цени с 60% по-високи от историческия минимум. Това принуди корпоративния сектор да ускори прехода към използване на по-модерна и относително евтина DDR4 памет.

Коментар