LG пуска 97-инчов OLED телевизор с вибриращ екран

97-инчовият OLED екран на телевизора вибрира и така възпроизвежда звук
(снимка: LG Display)

Корейският производител LG Display показа иновативен телевизор с 97-инчов OLED.EX панел. Моделът, представен на изложението K-Display 2022, предлага не само по-висока яркост от традиционните телевизори, но и „кинематографично ниво на потапяне”, благодарение на специален източник на звук, който не се възпроизвежда от високоговорители, а от самия вибриращ екран.

Звуковият изход на телевизора се поддържа от технология CSO (Cinematic Sound OLED) на LG. Зад дисплея има възбудител върху тънки филми, който кара екрана да вибрира и възпроизвежда звук без високоговорители.

Разработчикът казва, че 5.1-каналната система, реализирана по този начин, осигурява на зрителя „кинематографично ниво на потапяне”, макар че телевизорът няма задни високоговорители.

За високото качество на картината отговаря технологията OLED EX, представена в края на миналата година. Тя използва компоненти с деутериеви съединения, което води до повишаване на яркостта на изображението с 30% в сравнение с традиционните OLED екрани.

LG Display нарича новия си продукт „най-големият OLED телевизор, правен някога”. Но самата компания обяви през януари гама телевизори с 97-инчов модел, но без вибриращ екран – той струва около 25 000 долара с FlatpanelsHD.

Коментар