Гъвкав OLED панел на LG ще променя извивката си

Производителят на OLED панели LG Display загатна за предстоящи интересни иновации
(снимка: LG Display)

Корейската компания LG Display разработва гъвкав OLED панел, способен да променя радиуса на извивката си. Иновацията ще намери приложение в геймърски монитори, стана ясно от представяне на фирмата на конференция, организирана от Асоциацията на корейските производители на дисплеи.

LG Display вече преговаря с партньори за използване на гъвкавите OLED панели в периферия за игри, предимно монитори. Новата технология ще позволи на геймърите да променят извивката на дисплея в зависимост от това какви игри играят, съобщи корейското издание The Elec.

Според проучване на пазара, проведено от LG Display, повечето потребители предпочитат извивка между 800R и 1000R (еквивалент на парче от кръг с радиус между 800 и 1000 мм), но няма консенсус относно идеалния радиус. В същото време технологията за производство White OLED, използвана от LG, единствена позволява създаване на гъвкави дисплеи, тъй като при формирането им се използва само един субстрат.

При OLED панелите за игри са важни както самата извивка, така и показването на реалността с богати цветове, докато при OLED панелите за телевизори се отдава предпочитание на по-реалистично възпроизвеждане на цветовете. Освен това OLED панелите за игри трябва да имат много кратко време за реакция и някои други специфични функции.

До края на 2022 г. LG Display възнамерява да представи още едно знаково решение – 20-инчов OLED панел. Търсенето на дисплеи със среден размер за лични устройства се увеличи по време на пандемията и новата опция идва в отговор на това търсене.

Осве това компанията разкри планове за въвеждане на пазара през следващата година на 77-инчови прозрачни OLED панели, често използвани във вагоните на метрото, например. Засега са налични само 55-инчови прозрачни модели.

Само преди няколко дни LG Display обяви уникален 97-инчов OLED телевизор с вибриращ екран. Телевизорът не разполага с високоговорители, като тяхната функция се изпълнява от дисплея на самото устройство.

Коментар