BMW и Toyota планират съвместно производство на водородни коли

Водородните автомобили имат съществени предимства, най-вече зареждането
(снимка: BMW)

Автомобилните гиганти BMW и Toyota могат да започнат съвместно производство на превозни средства с водородно гориво, а първите продажби се очакват през 2025 година, съобщи ръководителят на търговския отдел на баварската компания Питер Нота в интервю за Nikkei.

BMW и Toyota сформираха съюз за разработване на екологични превозни средства още през 2013 г. и планираха да работят по съвместен проект поне до 2020 г. Транспортната технология, задвижвана с водород, е особено подходяща за големите SUV автомобили, казва Нота. BMW вече има в своя арсенал концепцията iX5 Hydrogen, която ще влезе в ограничено производство по-късно тази година.

Днес електрическите автомобили са най-популярната алтернатива на класическите превозни средства с двигатели с вътрешно горене, но Нота изтъква някои силни аргументи в полза на колите, задвижвани с водород. Най-важното от тях е, разбира се, зареждането, което при електромобилите може да отнеме доста дълго време, докато при водородните коли е само няколко минути.

Освен това, настоящият недостиг на компоненти е засегнал сегмента на водородния транспорт в много по-малка степен, отколкото електрическите превозни средства. BMW не иска да инвестира само в една технология, добавя топ мениджърът.

Развитието на електрическите превозни средства в Бавария обаче ще се ускори. Те вече имат значителен дял от продажбите на BMW и ще достигнат границата от 50% „година или две” преди крайния срок – 2030 г. А това ще засегне и други марки в групата – включително Mini и Rolls-Royce.

Коментар