Мексико чака изгоди от Закона за чиповете на САЩ

Законът за чиповете, приет в САЩ, може да облагодетелства и мексиканската икономика
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Мексиканските власти се надяват Законът за чиповете, приет в САЩ, да има положителен ефект върху местната икономика. Документът предвижда субсидиране на проектите за изграждане на предприятия за производство на полупроводници на територията на САЩ, както и на американски чипмейкъри, но Мексико също чака изгоди.

Intel, Texas Instruments и Skyworks Solutions вече имат съоръжения за чипове в Мексико, а развитието на националната индустрия на САЩ може да доведе до разширяване на сътрудничеството с южната съседка. Подобно мнение споделя представителят на секретариата на мексиканската икономика Моника Дюем Делгадо пред Nikkei Asian Review.

Ведомството преговаря със секретариата на финансите на Мексико по темата за отпускане на субсидии за развитието на националната полупроводникова индустрия. Според мексиканския служител, Intel и Texas Instruments вече са изразили интерес към увеличаване на инвестициите си в икономиката на страната.

В Мексико американски компании биха могли да бъдат „домакини” на съоръжения за тестване на чипове и опаковане. Страната вече доставя специализирани полупроводникови компоненти на автомобилните производители Toyota Motor, Kia и General Motors.

Мащабът на мексиканските субсидии все още не е уточнен, но през следващата година ще бъде разработен пакет от мерки за подкрепа. Местните власти вече предоставят данъчни стимули на компании, които доставят продукти за износ в Съединените щати.

Коментар