Илон Мъск обеща хуманоидни роботи, по-евтини от кола

Хуманоидните роботи ще навлязат в ежедневието на хората, вярва Илон Мъск
(снимка: CC0 Public Domain)

Амбициите на Илон Мъск в сферата на роботиката надминават дори страстта на американския предприемач към електромобилите. По неговите думи, умните машини ще могат да готвят и да се грижат за възрастни хора.

Миналия месец статия за плановете на Илон Мъск относно перспективни технологии, които променят начина на живот на хората, се появи в официално издание на Китайската администрация по въпросите на киберпространството. Освен всичко друго, в нея той сподели своите идеи за приложение на хуманоидните роботи, разработени от Tesla.

Шефът на компанията за електромобили възнамерява да покаже работещ прототип на Tesla Bot в края на следващия месец, а масовото производство се очаква да започне в предприятие в Тексас през следващата година, отбелязва Блумбърг. По-рано Мъск разкри, че хуманоидните роботи първоначално ще се използват за изпълнение на прости и повтарящи се задачи, но с течение на времето техният софтуер ще еволюира до ниво, което ги превръща в ежедневни помощници на хората.

В китайската статия Илон Мъск казва, че занапред роботите на Tesla ще „обслужват милиони домакинства, участвайки в процеса на готвене, в грижата за тревата и възрастните хора”. Съкровената мечта на Мъск, както е обяснено в статията, е изграждането на самодостатъчен град, населен с хора, на Марс.

Милиардерът отрежда определена роля в бъдещия свят и на високотехнологичните разработки на друга негова компания – Neuralink, която е специализирана в интерфейса между човешкия мозък и компютъра.

Илон Мъск посочва още, че масовото производство ще направи хуманоидните роботи относително достъпни. След по-малко от десетилетие цената им ще падне под нивото на автомобил и хората ще могат да подаряват роботи на родителите си за рождения им ден.

Коментари по темата: „Илон Мъск обеща хуманоидни роботи, по-евтини от кола”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева/автор/

    Да подариш робот за празник…
    Звучи хубаво.
    Имам идея за Световен ден на левия мозък – касае посткомунизъма. Всички да си сложат по една китайска запалка с включено фенерче зад лявото ухо и да си светнат помежду си.
    Роботите ще се управляват от човешкия мозък, нали?
    И кой мозък по-точно ?
    Ами то не е един робот ощипал друг по носа, а трябва дае ясно все пак – как ще се мине през технологичната трансформация на човешкия мозък, иначе за пари всичко ще стане като -дали на мангалите айфони и те се зачипирали с когото им падне…
    Въпрос на киберетика може би.

Коментар