Частни мрежи ще тласкат развитието на 5G и Wi-Fi

До 2028 г. продажбите на частни 5G мрежи и свързаните с тях услуги ще генерират 23,8 милиарда долара (снимка: CC0 Public Domain)

Налице е скок в разгръщането на частни 5G мрежи, възходът на които започна преди две години. Ново проучване на RAN Research, подразделението за безжични прогнози на Rethink Technology Research, прогнозира, че навлизането на частни мрежи ще се ускори много повече от публичните 5G, достигайки своя връх около 2028 г.

Пикът ще настъпи около две години по-рано в Китай и по-късно в развиващите се райони на Африка и Латинска Америка. Разглеждайки темата от гледна точка на бизнеса, проучването изчислява, че до 2028 г. продажбите на частни 5G мрежи и свързаните с тях услуги ще генерират 23,8 милиарда долара. През 2029 г. продажбите ще достигнат етапа на т.нар. плато и ще последва спад. По-нататъшното внедряване ще бъде предимно на надстройки и разширения.

От гледна точка на вертикалните сектори най-голяма динамика се очаква в сферата на производството, последвано от здравеопазването. След това ще се наблюдава силен растеж навсякъде и в другите сектори, които ще настигнат водещите индустрии. Докато RAN Research очаква производството да заеме 19% от всички внедрявания по брой инсталирани клетки през 2022 г., следвано от здравеопазването с 11%, съответните цифри за 2029 г. ще бъдат 12% и 8%, според прогнозата.

Анализаторът отбелязва, че производството и здравеопазването ще са отговорни за голяма част от кумулативните частни внедрявания на 5G за целия прогнозен период от 2022 г. до 2029 г., съответно с 4,63 милиона и 3 милиона клетки от всичките общо 35,8 милиона в световен мащаб.

Този брой ще е 19 пъти над общия за 2022 г., който беше около 1,89 милиона клетки. Подобен е и темпът на увеличение на приходите. За момента най-много внедрявания са налице в САЩ, Китай, Япония и Германия, следвани от други водещи индустриални нации като Обединеното кралство, Франция и Южна Корея.

В допълнение към възхода на 5G частните мрежи, проучването прогнозира подобен ръст и в разгръщането на корпоративни Wi-Fi мрежи около текущия стандарт 6E, предлагащ по-голям капацитет и производителност от предишното поколение. RAN Research казва, че ръстът на Wi-Fi ще бъде най-силен в Северна Америка и Европа. Той ще достигне своя връх по-рано през 2024 г., след което все по-голям брой локации ще преминат към 5G за по-взискателните случаи на употреба.

За разлика от 5G, внедряването на Wi-Fi ще намалява стабилно след 2024 г. Важен фактор е, че китайските предприятия до голяма степен изоставят технологията в полза на 5G. Прогнозата също така е приходите от внедряване на Wi-Fi да се увеличат от $751 милиона през 2022 г. до $2,51 милиарда през 2025 г.

Коментар