Азия губи най-много работни места от автоматизацията

Въпреки бума на заетостта в “зелената икономика”, 13,7 милиона работни места в азиатско-тихоокеанския регион ще бъдат тотално унищожени заради роботизацията (снимка: CC0 Public Domain)

Работниците в Индия, Китай, Южна Корея, Австралия и Япония са изложени на по-голям риск да загубят местата си заради автоматизацията и роботизацията, отколкото техните колеги в Европа и Северна Америка, показва проучване на Forrester. Тенденцията е проблем въпреки създаването на нови работни места в зелената икономика и ИКТ индустрията.

До 2040 г. се очаква да бъдат съкратени 63 милиона работни места в региона – именно поради автоматизацията. Повече от 247 милиона от тези застрашени работни места са в индустрии, които са по-податливи на автоматизация, като например строителството и селското стопанство.

Загубата на работни места ще бъде частично компенсирана от зелената икономика, тъй като повече страни са ангажирани с програми за въглеродна неутралност. Според прогнозата на Forrester, до 2040 г. Индия, Китай, Южна Корея, Австралия и Япония ще създадат 28,5 милиона нови работни места в областта на възобновяемата енергия, зелените сгради, интелигентните градове и интелигентната инфраструктура и професионалните услуги.

Но дори със създаването на нови работни места в сектора на зелената икономика и информационните и комуникационните технологии (ИКТ), все пак 13,7 милиона работни места в региона ще бъдат загубени поради автоматизацията. Освен селското стопанство и строителството, тенденцията ще засегне търговията на едро и дребно, транспорта, хотелиерството и развлеченията.

Всяка страна е изправена пред различни предизвикателства. Някои от засегнатите държави представляват икономики, които зависят именно от секторите, подлежащи на автоматизация. Същевременно в много от въпросните държави проблем е застаряващото население и намаляването на обема на работната ръка.

„За да се подготвят за промените, предизвикани от автоматизацията, петте най-големи икономики в Азиатско-тихоокеанския регион ще трябва радикално да преосмислят стратегиите си за работната сила“, казва Майкъл О’Грейди, главен прогнозен анализатор във Forrester. Като част от решението се посочват инвестициите в STEM образование [наука, технологии, инженерство и математика], обучение на технологична работна сила и защита на правата на работниците на свободна практика.

Коментари по темата: „Азия губи най-много работни места от автоматизацията”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Това е чудесна новина, защото скоро време на хората въобще няма да им се налага да работят. Основният проблем е, че 95% от хората са глупави бачкатори без особено много мозъчен потенциал и ако няма кой да ги ш*ба с камшика, те не знаят какво да правят с време си и с живота си.

Коментар