Учени откриха неочакван ефект от 6G върху мозъка

Терахерцовите вълни на 6G мрежите водят до увеличаване на обема на мозъчните клетки (снимка: CC0 Public Domain)

Китайски учени установиха, че излагането на терахерцовите вълни, които ще се използват в 6G технологията, може да предизвика увеличаване на мозъчните клетки. За откритието съобщава уеб порталът South China Morning Post.

Експериментите са проведени върху мишки. Оказва се, че малка доза терахерцово лъчение влияе върху производството на определени протеини, които стимулират растежа на невроните в мозъка.

Въпреки факта, че невроните не са били увредени от радиацията, ефектът на 6G вълните върху мозъка все още предизвиква безпокойство, така че изследванията ще продължат. Известно е, че терахерцовите вълни имат значително по-висока честота от милиметровите вълни (MMW), които се използват в 5G.

Като допълнителен повод за безпокойство учените посочват изследване на Руската академия на науките от 2009 г. Тогава беше установено, че интензивното излагане на терахерцово лъчение в продължение на няколко часа може да предизвика повишаване на температурата на мозъчните клетки.

Коментари по темата: „Учени откриха неочакван ефект от 6G върху мозъка”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Разбира се, че е така.
    Колкото и да говорят, опасност има, особено при повишаване на честотите.
    Например при електромагнитно лъчение между 400 и 750 нм. започваме дори да виждаме разни неща.

  2. Anonymous

    Смятали са променливия ток за опасен и са демонстрирали, като са убивали животни с него. Разбира се това е било за да се наложат правия ток на едисон. Днес във всеки дом има променлив ток. По-полека със сляпата вяра, в което ни представят за наука.

  3. Българин

    Анна, така е. Да не забравяме как са “лекували” хората с ток, след като са открили електричеството. Уж бил убивал лошите неща в организма, защото след терапията с ток, в началото човек се чувствал уж по-добре.

  4. Анна

    Навремето е имало статии в учебниците, писани от същите малоумници, колко полезни са уранът, радият плутоний и радиоактивните им изотопи та Мария Кюри е повярвала в Научните писания на джурналята и си ги е носила в джоба елементите и ги пипала с голи ръце .Съответно не след дълго съвсем спокойно си е починала и умряла в адски мъки съответно от йонизиращото лъчение.***

  5. Значи

    Мрежите от ново поколение все пак оказват влияние на здравето, въпреки цялата пропаганда в противното на медии и учЕни.

Коментар