Японски спешни лекари ще използват AR очила

AR очила ще помагат за спасяването на живота на спешни пациенти в Япония (снимка: Vuzix)

Има много потенциални приложения за очилата с добавена реалност (AR), като например надписи в реално време за хората с увреден слух, обучение на военни пилоти и др. Сега тези устройства ще помогнат на японските екипи за спешна медицинска помощ да спасяват животи.

В току-що обявен пробен проект избрани спешни екипи под юрисдикцията на пожарната служба Шунто Изу ще носят и използват смарт очила Vuzix M400, докато бързат да транспортират критично болни пациенти до болницата. Ако проектът се окаже успешен, използването на очилата може да се разшири и в други региони.

Докато линейката все още е на път, медиците в приемащата болница ще могат да гледат видео в реално време от очилата на спешния лекар. Това ще им позволи по същество да се запознаят със случая и да добият цялата възможна предварителна информация.

Чрез смарт очилата лекарите ще могат да четат данни за жизнените показатели и ЕКГ показания от системите за наблюдение в превозното средство. Плюс това ще могат да наблюдават изражението на лицето на пациента и да следят за други визуални промени в състоянието му.

Разбира се, те ще могат и да разговарят с екипа в линейката – както устно, така и визуално – като задават въпроси, ако е необходимо. Въз основа на цялата събрана информация лекарите ще могат да съветват спешните екипи какви действия да предприемат, докато са още в движение.

Освен това, благодарение на новата технология, спешните отделения ще могат да направят всички необходими приготовления в болницата, така че оптималното лечение да започне веднага щом пациентът пристигне.

Сътрудници в инициативата са пожарната служба Шунто Изу, Университета Джутендо, болницата Шизуока и компанията за разширена реалност AVR Japan. Крайната цел на проекта е „осигуряване на ранно лечение и подобряване на резултатите при транспортирани спешни пациенти“.

Коментар