Роботи сервират храната в шанхайска кантина

Закусвалня в Шанхай приготвя и сервира храната без човешка намеса (снимка: стоп кадър)

Вече повече от година в Шанхай функционира първата в света обществена трапезария, захранвана от изкуствен интелект. Разположена в подрайона Хонгцяо в града, столовата разполага с роботизирани ръце, които изпълняват по-голямата част от задачите за приготвяне и сервиране на храната.

Месните ястия струват 8 юана, докато зеленчуковите ястия струват само 3,5 юана. „Ястията тук са богати и имат приятен вкус“, казва Гуан Шуанг, жител на общността Хонгцяо. „Прозрачното стъкло ми позволява да виждам цялата процедура на готвене. Доста е чисто“.

Столовата приема различни опции за плащане, включително банкова карта, QR кодове и цифров юан, известен също като e-CNY, или електронно плащане с цифрова валута.

В столовата има шест секции: зона за самообслужване, зона за тестена храна без персонал, зона за самостоятелно чекиране, зона за онлайн получаване на поръчки, център за данни и интелигентна машина за закуски.

В зоната за самообслужване хората просто трябва да поставят чиниите си на интелигентно касиерско гише и системата автоматично определя цената на храната. Умната машина за закуски, която е на разположение денонощно, предлага ястия като юфка с телешки гърди с домати, юфка със свинско месо с мариновани зеленчуци и юфка с морски дарове „том ям“.

Лиу Юнкси, основател на Shanghai Xixiang Catering Management Cooperation – компанията, построила столовата – казва, че подобни съоръжения могат да „зареждат по-добре с енергия хранителната индустрия“. От ръководството на общината пък споделят, че смарт-столовата с изкуствен интелект добавя повече удобство за жителите на района.

Коментар