Новите AR/VR очила на Apple и Meta ще шокират феновете

Очилата за смесена реалност на Apple и Meta са сред най-дългоочакваните продукти на ИТ пазара, но те ще шокират потребителите, загатват анализатори (снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните гиганти Apple и Meta се готвят да пуснат на пазара през 2023 г. носими устройства тип „очила“ за смесена реалност. Тези нови джаджи биха могли, най-сетне, да изпълнят обещанието на ИТ индустрията – да превърне устройствата, които се носят на главата, в следващата революция в света на персоналните компютри. Но едно голямо предизвикателство хвърля сянка дръзките намерения: ценовият шок.

Най-търгуваните слушалки за виртуална реалност, Meta Quest 2, в момента се продават на дребно за около 400 долара и заемат 78% от зараждащия се VR пазар, по данни на IDC за 2021 г. Потребителите, които искат технологията от следващо поколение, ще трябва да похарчат много повече.

Предстоящите „слушалки за смесена реалност” от висок клас на Meta, с кодово име Cambria, се очаква да струват най-малко 800 долара, съобщи компанията по-рано тази година. Говори се, че аналогичното устройство на Apple може да струва хиляди долари.

Кой ще иска да плати толкова много?

За да развият пазара, Apple и Meta ще трябва да убедят потребителите, че по-усъвършенстваните им AR/VR технологии ще си струват инвестицията. Говори се, че и двете компании залагат на нова технология, наречена „преходна“ смесена реалност. Това навярно е предимство, но не е ясно дали то ще е достатъчно, за да убеди ентусиастите да дадат големите суми, които ще стоят на етикетите на продуктите.

Какво е „преходната“ смесена реалност?

Със съществуващите VR устройства изживяването е ограничено до това, което се вижда на дисплея на слушалките. При „преходната“ смесена реалност мощни камери от външната страна на VR слушалките заснемат видео от външния свят и го изпращат до дисплеите, които стоят пред очите на потребителя. Това позволява на разработчиците да си „играят“ със смесена реалност, наслагвайки софтуер или графика върху видео-образа от реалния свят отвън.

Поддръжниците на идеята за смесената реалност казват, че в крайна сметка в бъдеще тази технология ще бъде побрана в чифт леки очила с прозрачни стъкла. Но това е в далечното бъдеще.

В моментa AR/VR очилата са големи и тежки, а дисплеите пред очите на потребителя са със скромни възможности откъм детайлност на изображението. За да представят реалистично изглеждащо външната картина, те трябва да са с много висока резолюция – нещо от типа на 3500 точки на инч, но засега подобна резолюция е непостижима поради недостатъчната изчислителна мощ на подобни системи.

Накратко, феновете ще трябва да почакат още няколко години, преди да видят на пазара очила за „преходна“ смесена реалност, които наистина са качествени и достатъчно леки, за да се носят с удоволствие.

Техните първообрази, които очакваме да се появят от Apple и Meta, ще са все още доста „недодялани“, но за сметка на това скъпи. Дали ще имат успех?

Коментари по темата: „Новите AR/VR очила на Apple и Meta ще шокират феновете”

добавете коментар...

  1. Реалист

    Щом са Apple веднага ще им налетят… заради снобарията… и разбира се едно малко предупреждение – тези външни камери много лесно могат да напуснат мястото си върху черепа и да влезнат в интравенозно изследване на ректума на собственика!

  2. Anonymous

    По-скоро няма значителен напредък в тази технология. Цените са много високи. Няма приложения. Не си заслужава.

Коментар