Индийско предизвикателство при електромобилите

Eлектромобилът на Ola Electric се очаква на пазара през 2024 г., обещава компанията (снимка: Ola Electric)

Индийската фирма Ola Electric обяви, че ще пусне изцяло електрическо превозно средство, което може да ускорява от 0 до 100 километра в час за четири секунди. С това надпреварата за завоюване на позиции в прохождащия електромобилен сектор в Индия се засилва, а компанията очевидно отправя предизвикателство към големите марки в света на електрическата мобилност.

Във видео презентация Бхавиш Агарвал, изпълнителен директор на Ola, разкри подробности за първия електрически автомобил на компанията, който ще се произвеждан в Индия. Моделът ще има пробег от над 500 километра с едно зареждане, изцяло стъклен покрив и възможност за асистирано шофиране. Ще бъде без ключ и „без дръжки“.

Ola Electric планира да пусне колата на пазара през 2024 г. Агарвал директно предизвика големите световни брандове по време на представянето. „Глобалните производители на автомобили смятат, че индийският пазар не е готов за технологии от световна класа“, заяви той.

Наред с това компанията планира разработване на нещо, което нарича „електромобилен център“ чрез разширяване на своята „фабрика на бъдещето“ в щата Тамил Наду. В момента тя се фокусира върху производството на двуколесни електрически превозни средства.

Агарвал обеща, че при достигане на пълен мащаб разширеното производствено съоръжение ще изкарва на пазара 1 милион коли, 10 милиона двуколесни превозни средства и 100 гигаватчаса батериийни клетки всяка година. „Тази преосмислена фабрика на бъдещето на Ola ще бъде най-голямата в света електтромобилна екосистема на едно място“, каза Агарвал.

Ola Electric е елекромобилното подразделение на фирмата за превози Ola, която е създадена през 2011 г. И Ola, и Ola Electric са привлекли инвестиции от SoftBank Group.

Индия, която е на път да стане най-гъсто населената страна на планетата през следващата година, е силно недоразвит и неизползван пазар, когато става въпрос за електрически автомобили. Тя изостава спрямо Китай, Европейския съюз и САЩ.

Коментар