Софтуер превръща Android смартфон в iPhone с iOS 16

Интерфейсът на Launcher iOS 16 за Android прилича удивително на оригиналната епълска ОС
(снимка: Launcher iOS 16)

Всеки съвременен смартфон, базиран на Android, може да се превърне лесно в iPhone за няколко минути, макар и само на софтуерно ниво. Независимо от това експериментът е интересен и заслужава внимание.

В официалния каталог за Android приложения Google Play е наличен Launcher iOS 16 – обвивка в стила на iOS 16. Към момента тя е изтеглена над 50 милиона пъти, като интересът очевидно е продиктуван от факта, че този лаунчер има всички основни характеристики от дизайна на все още неиздадената iOS 16, отбелязва MacRumors.

Apple обяви новата си мобилна операционна система през юни 2022 г., като пусна публична бета версия. Стабилната версия на iOS 16 се очаква да излезе тази есен, най-вероятно през септември.

Но ето че преди това се появи решение, което позволява на всеки да изпробва iOS 16 на Android устройство. Launcher iOS 16 е достъпен за изтегляне напълно безплатно и поне в описанието няма информация за платени функции. Но от друга страна, лаунчерът ще показва реклами на потребителите.

Нивото на сходство с истинската iOS е смайващо високо. Launcher iOS пресъздава всички основни функции на оригиналната iOS на екрана на смартфон с Android, включително класическия начален екран, докинг лентата, менюто Force Touch в приложенията и др. 

Приложението Launcher iOS 16 е достъпно напълно безплатно от Google Play
(екранна снимка: Launcher iOS 16)

Има дори джаджи, реализирани по същия начин както в пълноценната iOS. Тук трябва да се отбележи, че самите джаджи се появиха в Android още в началото на миналото десетилетие. Apple обаче забави интегрирането на тяхната поддръжка до началото на това десетилетие.

За допълнително потапяне в света на iOS, Launcher iOS 16 заменя иконите на всички стандартни приложения с тези, използвани в iPhone. Това са иконите за бележки, камера, съобщения и др. Дори магазинът на Google Play е получил икона на App Store, а Chrome – на Apple Safari. Самите приложения също променят външния си вид. Например „Времето” изглежда едно към едно като на екрана на iPhone.

Превръщайки Android в iOS, Launcher iOS 16 не деактивира стандартни функции от интерфейса на Android, които не са налични във фърмуера на Apple. Така например, потребителят може да персонализира анимации за преход между различни работни плотове или да преименува приложения с няколко кликвания на екрана.

Коментари по темата: „Софтуер превръща Android смартфон в iPhone с iOS 16”

добавете коментар...

  1. korween

    пълна трагедия, много слабо изпълнение

  2. някой

    съвсем точно значи е казано 😀

  3. Българин

    Това даже не е “софтуерно ниво”. Това е на ниво изглед на потребителския интерфейс.

Коментар