Медицинските сестри в Англия слагат умни очила

Умни очила ще разтоварят медсестрите от някои рутинни задачи при обслужване на пациенти 
(снимка: NHS England)

Медицински сестри от Обединеното кралство ще участват в тестване на умни очила, докато посещават пациенти в домовете им. Експериментите са част от проект на Националната здравна служба (NHS), насочен към подобряване на качеството на медицинските услуги с използване на технологични устройства. На този етап тестването ще се проведе в Северен Линкълншър и Гул.

Със съгласието на пациентите, медсестрите ще могат да използват смарт очила за достъп до данни от медицинската документация. Този подход ще помогне за автоматизиране на административната работа и ще позволи на медсестрите да споделят видеоклипове за бърза консултация с колеги от болницата.

Очилата за разширена реалност могат да се използват и за изследване на рани на място с помощта на специална термовизионна технология, уточнява публикация на Блумбърг.

Самото устройство е създадено от общопрактикуващ лекар в рамките на програма на стойност 7,1 милиона долара за подобряване на качеството на линейките и социалните услуги. По-рано тази година NHS раздаде и смарт часовници на пациенти с болестта на Паркинсон, за да могат лекарите дистанционно да наблюдават състоянието им.

NHS изчислява, че районните медицински сестри прекарват повече от половината от времето си в попълване на формуляри и ръчно въвеждане на данни за пациентите. Предстоящите тестове на умните очила трябва да покажат дали една модерна джаджа може да помогне на медсестрите да си освободят повече време за други задачи, като проверка на кръвното налягане и превързване на рани.

Коментар