Обновление на Windows 10 причинява проблем с аудиото

Много компютри под Windows 10 ще имат проблем при възпроизвеждането на аудио
(снимка: CC0 Public Domain)

Някои потребители на операционната система Windows 10 са изправени пред невъзможност да възпроизвеждат аудио на своите компютри и лаптопи, независимо дали става въпрос за интернет радио, обикновени песни или саундтраци във филми.

Причината за възникналия проблем е поредната актуализация, която Microsoft пусна за 7-годишната си платформа, съобщи Softpedia. Към момента не е известно колко потребители са засегнати от обновлението. Проблемът с възпроизвеждането на звука не се проявява при всички потребители.

Предполага се, че са засегнати десетки милиони компютри под управление на Windows 10, тъй като именно тази версия на операционната система е най-популярна. Като цяло семейството на Windows държи 75,28% от глобалния пазар на компютърни платформи, по данни StatCounter за юли 2022 г. Windows 10 заема 72,23% от инсталациите на Windows, следвана от Windows 7 с 11,99% и Windows 11 с 11,73%. 

Актуализацията KB5015878, както и няколко по-късни корекции причиняват “счупване” на звука в Windows 10. Някои засегнати компютри с Windows 10 може изобщо да не възпроизвеждат звук, а други да имат проблеми само с определени портове, аудио устройства или програми.

Microsoft все още няма корекция, която възстановява възможността за възпроизвеждане на звук в Windows 10. Вместо това компанията предлага банални съвети и по-специално актуализиране на драйверите за аудио устройството. Стандартният инструмент за отстраняване на неизправности, вграден в Windows, също може да помогне.

Коментари по темата: „Обновление на Windows 10 причинява проблем с аудиото”

добавете коментар...

  1. Илия Илиев

    Това не е показателно,зависи най-много от това дали ти е “марков” компютъра или е “жълт китайски” сглобяван в гараж…

Коментар