Изненадваща прогноза за пазара на таблети

Таблетите ще се използват все повече за образование и развлечения
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на таблети продължава да показва колеблива динамика, което е предизвикателство за анализаторите, заети да изследват този сегмент на компютърните устройства. Първоначално пандемията възроди продажбите на таблети, но към края ѝ последва спад. Сега се очаква отново ръст. 

Обемът на глобалния пазар на таблети ще расте средно с 16,7% годишно, достигайки 325,15 милиарда долара до 2031 г., срещу 70,72 милиарда през 2021 г., според прогноза на анализаторите на Allied Market Research, публикувана този месец.

Изследователите обясняват очаквания ръст на приходите от продажби на таблети с общото нарастване на търсенето на подобна електроника, разширяването на корпоративния сегмент и увеличаването на продажбите на хибридни устройства, които могат да се трансформират в лаптопи.

В допълнение, общата цифровизация на икономиката, технологичният прогрес и развитието на нови комуникационни възможности в интернет могат да окажат допълнително положително влияние върху пазара на таблети.

Като фактори, възпрепятстващи развитието на пазара, експертите посочват сравнително краткия живот на батерията на джаджите и факта, че навлизането на нови компании води до комодитизация (терминът се отнася до ситуацията с продукти, които стават доста евтини за масово производство, когато вместо един уникален продукт има море от търговски марки).

Според анализаторите на IDC, през второто тримесечие на 2022 г. на световния пазар са доставени 40,5 милиона таблета, което е приблизително същото като обема отпреди година. Сред обстоятелствата, които допринасят за стабилността на пазара, експертите изтъкват използването на таблети в образователни проекти и промоционалните продажби, като фестивала за онлайн пазаруване в Китай и годишната промоция на Amazon Prime Day в Съединените щати.

Apple остава лидер на пазара на таблети: през второто тримесечие на 2022 г. компанията на Тим Кук е пуснала 12,6 милиона таблета, намалявайки доставките с 2,89%. Пазарният дял на iPad през разглеждания период е намалял от 32% на 31%.

На второ място е Samsung с резултат от 7,3 милиона таблета (-10,63%) и дял от 18,1% (година по-рано – 20,3%). Следва Amazon, която увеличава предлагането на таблети с почти 27%, до 5,5 милиона броя. Благодарение на това делът ѝ нараства от 10,7% на 13,6%.

Allied Market Research изчислява, че почти половината от глобалните продажби на таблети през 2021 г. са били модели с Android. Очаква се лидерството на такива устройства да се запази през следващите години, но продажбите на iPad ще растат по-бързо (с около 18% годишно).

Проучването също така посочва, че продажбите на таблети в корпоративния сектор между 2022 г. и 2031 г. ще се увеличи с около 18,9%. Потребителските джаджи обаче ще продължат да водят в абсолютни продажби, поради нарастващата им употреба за образователни и развлекателни цели.

Коментар