Бизнес ангелите: абсурд е да крадем идеи

Не бихме могли и да си помислим дори, че ще откраднем идеята на някой предприемач, който търси финансиране при нас, заявиха бизнес ангели по време на днешната конференция “Как еволюират идеите” в Софийския университет.

Един бизнес ангел никога няма да тръгне да развива сам чужда идея, като наеме екип за целта. Пътят от идеята до реализацията е много тежък – изисква се нещо повече от пари и това е мотивацията, посочиха инвеститорите в перспективни начинания.

Обикновено бизнес ангелите са физически лица, встрани от светлината на прожекторите. Затова са създадени мрежи като BBAN (Българска мрежа на бизнес ангелите), които посредничат между тях и стартиращите предприемачи, посочиха организаторите на форума.

Най-честите причини едно начинание да фалира са неразбирателството в екипа и липсата на мотивация, споделиха хора с опит в бизнес “ангелството”.

Самата идея може да не струва нищо, важен е екипът, който я представя. Именно вярата и готовността на предприемача да реализира своя проект са факторите, които натежават най-много при вземане на решение за инвестиция от страна на бизнес ангелите, споделиха самите те.

Коментари по темата: „Бизнес ангелите: абсурд е да крадем идеи”

добавете коментар...

  1. wap

    Не съм съгласен,много често те искат да предадеш почти готов проект – както като план,така и като финансов анализ и стратегия,за тези документи-за поне единия се плащат средно по 18к евра на месец или за парче документ.Така,че това дето си седял и си го мислил по цели нощи не трябва да се заплаща ли.Или как да стане цялата работа-разбира се,риска е взаимен-но ако не предприемеш тези превантивни мерки за ограничаване на риска -като -проучване ,анализ,информация-вътрешна и околен спектър,разговори и юредически анализ на документите -по-добре да не се носят никакви документи или поне в рамките на страничка .

  2. Добри Божилов

    Е вие как очаквате някой да ви даде пари, без обстоен бизнес план, и без самия той да премисли идеята? Нали трябва да е убеден, че има хляб в тази работа. Няма как да не рискувате с това, защото иначе няма как да получите пари. С проекти за по 1 страничка е съмнително да ви дадат пари. Вие бихте ли дали няколко десетки хиляди евро на някой ентусиаст, който твърди, че има гениална идея, но не казва каква е, защото го е страх от открадване?

    По въпроса, че трябва да си имаш адвокат, и да си защитаваш правата, мисля че това вече казах е съвсем нормално да се прави.

  3. Добри Божилов

    Е то в бизнеса всеки трябва да си гледа интереса. Нормално е ангелът да иска да спечели и да се подкове добре юридически. Нормално е и човекът с идеята да направи същото. Това са съвсем стандартни процедури. Има обаче нещо, което прозира от предходния коментар, и което не ми харесва. Като че ли авторът робува на тезата, че едва ли не идеята е всичко и някой само гледа да ти я открадне, и едва ли не целият риск е за тоя дето има идея, и я споделя. Реално по-големият риск е за ангела, който влага реални пари и може за ги загуби. Ако ги загуби, той губи, а онзи с идеята просто се разочарова, че е имал лоша идея. Нищо повече. Така че подозрителното отношение към ангела не е добра стратегия. Истината е, че трябва да му кажеш всичко, и да си откровен с него, защото пари не се дават лесно. Твоята част от риска е да ти откраднат идеята. Неговата е да даде парите. Всеки поема някакъв риск, няма бизнес без риск. Който не иска да рискува, ще си остане или с парите в банка на лихва, или с множество добри идеи на хартия… Та, не се скъпете на думи и искреност към инвеститора…

  4. wap

    Много важна препоръка при работата с бизнес ангелите е -да си намерите преди да идете при тях свестен адвокат на когото имате доверие и да защитава вашите интереси-и разбира се,да имате поглед върху неговите дела за да не сключи сделка с дявола/ангела-и след това отивайте с проекта си при ангелите-но,не им давайте никаква документация или подробности -както финансови така и технически.След това нагледно гледайте договора които ви предлагат.Защото съм се натъквал на графики-едно към едно копнати/пейстнати от документи за проект-който преди това е бил представен на подобен бизнес ангел.Затова-много внимателно там с тази материя и тези хора -и другото важно правило-това кой кво е казал,обещал и обещал няма значение-значение имат само документите и то оригиналите с печат и подпис -!

Коментар