САЩ лишават Китай и Русия от най-мощните AMD и Nvidia ускорители

Продукти като Instinct MI250 на AMD стават забранени за износ в Китай и Русия
(снимка: AMD)

В пореден рунд на санкции, като част от търговската война, американските власти наложиха ограничения върху доставката на модерни изчислителни ускорители AMD и Nvidia за Китай и Русия.

Последният ден на август донесе лоши новини за китайските и руските клиенти на AMD и Nvidia. Правителството на САЩ забрани на двете компании да доставят в тези страни GPU-базирани ускорители, които отговарят на определени критерии за производителност.

По-конкретно, списъкът със санкции включва сериите A100 и H100 на Nvidia и ускорителите Instinct MI250 на AMD. Според представители на AMD, на които се позовава Ройтерс, доставката на ускорители Instinct MI100 не е забранена.

В същото време AMD смята, че новите ограничения няма да окажат значително влияние върху бизнеса на компанията, тъй като обемите на търговия с тези продукти не са големи. След новината от Белия дом акциите на Nvidia загубиха повече от 6% от стойността си, докато при AMD спадът не надвиши 3,8%.

Смята се, че Nvidia A100 с архитектура Ampere има ниво на производителност, което налага забрана на доставките на такива ускорители в Китай и Русия. Според американските официални лица, модерните компоненти с произход от САЩ не трябва да се използват от китайски и руски клиенти за подобряване на военните им технологии.

Забранените ускорители AMD и Nvidia теоретично могат да се използват в системи за разпознаване на реч при слушане на разговори и разпознаване на военни цели в изображения на терен, получени от разузнавателни спътници.

Коментари по темата: „САЩ лишават Китай и Русия от най-мощните AMD и Nvidia ускорители”

добавете коментар...

  1. Гост

    А, Русия и Китай спират доставката за САЩ и Тайван на редки елементи, от които се изготвят тези чипове……

Коментар