Време беше: Android ще поддържа сателитни комуникации

Бъдещите смартфони ще комуникират много по-естествено със сателитите на Мъск
(снимка: CC0 Public Domain)

Развитието на сателитните комуникации ускорява темпо. Миналата седмица SpaceX и американският мобилен оператор T-Mobile обявиха, че ще направят услугите на Starlink достъпни на обикновени смартфони. Сега представител на Google съобщи, че екипът на Android работи по вградена поддръжка за сателитни комуникации в операционната система.

При разработване на първия смартфон с Android (HTC Dream / T-Mobile G1) през 2008 г. задачата е била да се осигурят 3G и Wi-Fi връзки, сподели Хироши Локхаймър, старши вицепрезидент по платформи и екосистеми в Google, цитиран от 9to5Google.

Сега компанията „разработва спътникови връзки”, като поддръжката за тях вече е вградена „в следващата версия на Android”. Според някои източници, Android 14 ще излезе в средата или края на 2023 г.



Новата опция за комуникация се различава от 5G и LTE, тъй като честотната лента на спътниковите връзки все още е много ограничена и възлиза на 2-4 Mbps за цялата зона на сателитно покритие, уточни Локхаймър.

Имайки предвид това, Илон Мъск заяви, че честотната лента до сателит ще може да осигури 1-2 хиляди гласови повиквания едновременно или предаване на стотици хиляди текстови съобщения (броят ще зависи от дължината им).

„Трудно е да си представим чувствата на потребителите на смартфони, които могат да комуникират със сателити. Когато пуснахме G1 през 2008 г., беше много трудно да накараме 3G+Wi-Fi да работи. Сега разработваме комуникации за сателити. Готино! Развълнувани сме да подкрепим нашите партньори в пренасянето на всичко това в следващата версия на Android!”, написа Локхаймър в Twitter на 1 септември.

Възможността за свързване на смартфон със сателит ще се използва на първо време в извънредни ситуации и премахване на „слепи петна” в клетъчното покритие. По-специално, T-Mobile планира да внедри поддръжка на SMS и MMS съобщения и дори отделни приложения за съобщения, използващи Starlink.

Но в дългосрочен план сателитите ще позволяват гласови повиквания и предаване на друга информация. Очаква се бета версия на услугата да стане достъпна в края на 2023 година.

Поддръжка на комуникации със сателитите Starlink вече е налична в iPhone и някои устройства с Android, но качеството на връзката ще стане много по-високо, когато бъде внедрена допълнителна поддръжка на ниво операционна система.

Коментар