В САЩ: „Рояк от нови устройства“ в 6GHz e риск за обществената безопасност

Американски регулатори се притесниха от нашествието на нови безжични устройства в диапазона 6 GHz (снимка: CC0 Public Domain)

Американската Национална асоциация за управление на радиочестотния спектър (NSMA) издаде официална декларация до Федералната комисия по комуникациите (FCC), в която говори за „дълбока загриженост“ относно регулаторната промяна, която отваря честотната лента от 6 GHz за нелицензирана употреба.

През април 2020 г. FCC отвори спектъра 1200-мегахерцов спектър в диапазона 5,925-7,125 GHz за нелицензирана употреба на Wi-Fi – решение, считано за монументално от бизнесите в Wi-Fi индустрията. Това би трябвало да осигури значително подобрение в потребителското изживяване.



В документа обаче NSMA настоява FCC да „защити комуникациите с критично значение“, като твърди, че напливът от нелицензирани устройства в честотната лента 6 GHz може да застраши комуникациите на службите за първа помощ като линейки, полиция и пожарна, както и железопътни линии, тръбопроводи, електрически и водни съоръжения.

„Този рояк от нови устройства може да наруши комуникациите за лицата, които реагират за първа помощ, комуналните работници, инженерите по безопасността на тръбопроводите и други“, казва Джоузеф Сандри, президент на NSMA.

„Значително нарастващият трафик в лентата 6 GHz увеличава вероятността от прекъсвания на услугите, които могат да имат тежки последици за икономиката и обществената безопасност“, заяви Сандри.

Той призова за изключителна предпазливост и предупреди FCC, че „без по-задълбочено тестване, внедряването на тези устройства може да постави под опасно ниво на стрес критичните мрежи в цялата страна“.

Коментар