Intel на път към ново съдебно дело

След като бе обвинена и глобена от Европейската комисия, компанията Intel сега е под прицела и на американските антимонополни органи. Те са на път да заведат ново дело срещу производителя.

Трима от общо четирите комисари във Федерелната комисия по търговията са склонни да подадат оплакване срещу Intel заради антиконкурентно поведение, според съобщение на Ройтерс, цитирано от Internet News. Неотдавна ЕС глоби Intel за участие в практики, които възпрепятстват свободната конкуренция, припомня Ройтерс.

Според пазарни анализатори, администрацията на предишния щатски президент Буш не е гледала достатъчно сериозно на проблема с антиконкурентните практики, ала администрацията на Обама е безкомпромисна по въпроса. Затова след решението на ЕС да глоби чип-производителя е било “въпрос на време” и Федералната комисия по търговията да подбере хай-тек гиганта.

Ако оплакването бъде подадено, както се очаква, следва да бъда направено изслушване на представителите на ФКТ. Аргументите им следва да бъдат изслушани от съдия от административния съд. Представят се доказателства, защитата също представя своята позиция, досущ като в реално съдебно дело.

След това съдията трябва да излезе с решение. Ако той отхвърли делото, ФКТ може на свой ред да го отхвърли, а може да откаже да приеме решението на съдията и да се започне ново дело. Ако съдията приеме решението, обиненият има право да обжалва и делото отива в съдебната система. При всички положения адвокатите на Intel ще са доста заети известно време, коментира Internet News.

Коментар