Американски щат със закон срещу е-боклука

Губернаторът на американския щат Уисконсин Джим Дойл е подписал нов местен закон, чиято цел е да намали обема на отпадъци от компютри и друга електроника, които попадат сред природата.

Законът е подписан в петък, пише Асошиейтед прес. Той изисква от производителите да организират схеми за събиране на отпадъците от електроника и компютри и тяхното рециклиране. В обхвата на закона попадат РС-та, видео-дисплеи, принтери.

Изхвърлянето на електронно оборудване е проблем, защото повечето от тях съдържат материали, които са отровни и опасни за околната среда. Това са елементи като олово, живак и др. Според закона на Дойл, изхвърлянето на е-отпадъци насред природата ще бъде стриктно забранено.

Досега общо 18 американски щата са одобрили местни закони, които да решават въпроса с е-отпадъците. За разлика от САЩ, Европа има доста по-единно и хармонизирано законодателство относно третирането на отпадъци от електронно и електрическо оборудване.

Директива 2002/96/EC на общността за отпадъците от електронно и електрическо оборудване има силата на европейски закон от февруари 2003 г. Той изисква от производителите и дистрибуторите на територията на Европа да събират, рециклират и оползотворяват отпадъците от електрическо и електронно оборудване.

В България транспонирането на тази директива бе забавено и усложнено заради издаването на разрешителни от Министерството на околната среда и водите. Въпреки забавянето в страната вече има няколко дружества, одобрени от ведомството да се занимават с изкупуване, транспорт, рециклиране и оползотворяване на е-отпадъци. Част от пунктовете могат да бъдат открити в големите търговски вериги за битова техника и електроника.

Коментар