ЦЕРН може да спре колайдера, за да пести енергия

Големият адронен колайдер може да преустанови работа поради недостиг на енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) обмисля да спре Големия адронен колайдер (LHC), поради енергийната криза на Стария континент. Това заяви Серж Клоде, ръководител на комисията по управление на енергията в ЦЕРН.

Целта сега е LHC да се поддържа в изправност, тъй като внезапното спиране на тока може да доведе до авария, уточни Клоде, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл.

„Нашето безпокойство е стабилността на енергийната система, правим всичко възможно, за да предотвратим прекъсвания на тока в региона”, каза Клоде.

LHC консумира около 10% от общото потребление на енергия на кантон Женева годишно. Колайдерът не си произвежда сам енергия, но за спешни случаи са предвидени дизелови генератори. LHC изисква почти 200 MW мощност, за да работи.



В същото време ЦЕРН планира първо да изключи други ускорители, което ще намали консумацията на енергия с една четвърт. LHC ще бъде спрян, ако е необходимо.

Трябва да се отбележи, че преди това колайдерът не работи в продължение на повече от три години. През това време съоръжението беше модернизирано и мощността му увеличена.

Коментар