Гигантска сателитна чиния стана слънчева централа

Слънчеви панели покриват гигантска сателитна антена с площ над 3000 м2
(снимка: Leuk Teleport & Data Center)

Европейската компания Signalhorn, която предоставя сателитни и други телекомуникационни услуги и притежава два телепорта в Швейцария и Германия, промени името си на Leuk Teleport & Data Center, разширявайки обхвата на своите дейности. Един от проектите ѝ е уникален в световен мащаб.

Телепортът на компанията в кантона Вале, построен в началото на 70-те години на миналия век, обслужва повече от 50 сателитни антени и в същото време разполага със защитен център за данни с площ от 5000 м².

Наскоро компанията се присъедини към Swiss Data Center Association и започна да надгражда съоръжението, като използва принадлежащото му свободно пространство за производство на “зелена” енергия.

Освен от слънчева енергия, разположените на площадката съоръжения ще се захранват и от водноелектрическа централа, съобщи Datacenter Dynamics. В първата фаза на проекта Leuk Teleport & Data Center инсталира слънчеви панели на покрива на основната сграда.



Но вторият етап е уникален – компанията постави панелите върху вече изведената от експлоатация гигантска антена Leuk 2 с диаметър 32 м и площ над 3216 м², която се върти след Слънцето през деня.

Според компанията, подобно “преобразуване” е направено за първи път в света. Същата трансформация ще претърпят още две от наличните антени, съгласно плановете на швейцарската фирма.

Коментар