Apple удържа цените на iPhone въпреки инфлацията

iPhone 14 идва на същата цена като миналогодишните модели iPhone 13
(снимка: Apple)

Миналата сряда Apple представи нови смартфони и смарт-часовници. Направи впечатление, че компанията не вдигна цената на iPhone, а по отношение на техническите характеристики заложи на сигурността.

Новите модели от флагманската линия, iPhone 14 и iPhone 14 Plus, идват с чипове A15. Освен това смартфоните са оборудвани с екрани Ceramic Shield. Диагоналът им спрямо старите модели също е увеличен – съответно до 6,1 и 6,7 инча.



Apple обяви още, че камерите на новите айфони имат по-добро цветопредаване, фокусиране, стабилизация и снимане в движение. Предната камера получава и нова функция – автофокус.

За първи път iPhone предлага сателитна свързаност, която обаче може да се използва само за спешни повиквания и текстови съобщения. Функцията ще стане достъпна от ноември в САЩ и Канада. С помощта на приложението FindMy потребителите ще могат да могат да споделят местоположението си чрез сателит, когато нямат друга връзка.

iPhone 14 идва на същата цена като миналогодишните модели iPhone 13 – $799. Моделът iPhone 14 Plus ще се продава за $899. Предварителните поръчки започнаха на 9 септември. iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max на цени съответно $999 и $1099 излизат в продажба на 16 септември.

„По принцип компанията реши да запази цените въпреки инфлационния натиск“, каза Том Форте, анализатор от DA Davidson, в интервю за Ройтерс.

Рунар Бьорховде, анализатор от Canalys, коментира, че Apple е в потребителския сегмент, където може да се похвали с високо ниво на лоялност към своите продукти, така че другите производители ще трябва да се доказват още повече, за да конкурират с Apple.

Едно от нововъведенията в смарт часовника Apple Watch Series 8, представен на 7 септември, е Crash Detection – функция, предназначена да помага при спешни случаи. Умните часовници определят дали собственикът на джаджата е претърпял автомобилна катастрофа.



Новият Watch събира информация от различни сензори и e в състояние да открие различни видове сблъсъци и техните последствия, включително преобръщане, челен, заден и страничен удар. Ако потребителят не отговори на известието, часовникът сам ще извика линейка и ще се свърже с контакта за спешни случаи.

Коментари по темата: „Apple удържа цените на iPhone въпреки инфлацията”

добавете коментар...

  1. Бай Ганьо

    Да де. Но цените им не са се вдигнали в САЩ.
    А в Европа (и в частност – в България), цената е с почти 20% нагоре. Уж заради падналия курс на еврото. Ама фактът си е факт – 20% увеличение.
    А ще видим какво ще стане като се върне курса на еврото и дали ще паднат тези почти 20%. Леко се съмнявам.

  2. Българин

    Да. Вместо с 300% надценка спрямо производствената цена, го продават в 250% надценка.

  3. Anonymous

    Какво удържа ,14 е същия, както 13, а про-то има по-големи разлики, но са в дисплея и едната камера. Толкова.

Коментар