Китай тества маглев автомобил на 35 мм над пътя

Маглев автомобил лети над магистрала в Китай, на височина 35 мм
(снимка: JSTV)

Автомобил с тегло 2,8 тона, способен да “плава” на височина 35 мм над повърхността на магистрала, премина успешни изпитания в Китай. Експериментът с технологията за магнитна левитация е проведен в провинция Дзянсу в източната част на страната, съобщи агенция Синхуа.

Разработката на Северозападния университет Джиатонг в Чънду представлява модернизиран класически автомобил (видео). За осигуряване на левитация в колата е инсталирана верига от постоянни магнити, като освен това пътят е оборудван със специална проводяща линия.

Според професор Дън Зиганг, интересът към технологията маглев ще расте, тъй като в бъдеще тя ще пести енергия и ще увеличи наличния диапазон от автомобили.

В същия ден са извършени и други изпитания на иновативни превозни средства със скорост над 200 км/ч. Осем коли са тествани на 7,9-километров участък, включително пет с нови енергийни източници, като максималната им скорост наближава 230 км/ч.



Известно е, че тестовете се организират от властите на провинцията и целта им е да бъдат оценени възможните конструкции на бъдещите пътища и мерките за безопасност при шофиране с висока скорост.

Коментар