Предават данни с 1,2 Tbps в една дължина на вълната

Нова технология за предаване на данни е по-бърза, по-икономична и с по-голям обхват
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската корпорация NTT разработва технология, която позволява предаване на данни със скорост от 1,2 Tbps на една дължина на вълната. За сравнение, търговските решения в момента осигуряват скорости от 100 Gbps.

Нещо повече, NTT твърди, че новата технология е с почти един порядък по-енергийно ефективна от настоящите решения и също така позволява предаване на данни със скорост 800 Gb/s на разстояние, което е два пъти по-голямо от възможното в момента, предаде The Register.

Компанията не разкрива достатъчно подробности за своята разработка, но отбелязва, че тя се основава на използването на „дигитална кохерентна верига за откриване, в която поляризацията, амплитудата и фазата се улавят като цифрови данни“.

„Изкривяването на сигнала, което възниква във фиброоптичния предавателен канал и оптоелектронните устройства, се компенсира и изравнява благодарение на усъвършенстваната обработка на сигнала“, казват от NTT.

За да работи, технологията изисква нови DSP приемо-предаватели и оптично устройство от клас 140 Gbaud. Според NTT, нейното решение е усъвършенствана модулационна схема с производителност на предаване на данни, доближаваща теоретичната граница.



Приложена е и нова схема за коригиране на грешки, способна да обработва големи количества данни с ниска консумация на енергия. NTT все още не е обявила кога планира да пусне на пазара търговска реализация на технологията.

Коментар