Новите къщи в Токио със слънчеви панели от 2025 г.

Токио ще се възползва максимално от безплатния енергиен ресурс на слънцето 
(снимка: CC0 Public Domain)

Покривите на новите къщи в японския мегаполис Токио ще бъдат оборудвани със слънчеви панели, считано от 2025 година, съгласно енергийната политика на правителството на столичния регион.

Изискването за инсталиране на слънчеви панели в новите домове е в рамките на инициатива за насърчаване на използването на слънчева енергия в страната. Тя е планирана да започне през 2025 г. и ще бъде първата по рода си в Япония, според The ​​Japan News.



Около 50 строителни предприемачи, които изграждат сгради с обща площ от най-малко 20 000 м² годишно, ще попаднат под новите правила и ще трябва да инсталират слънчеви панели на покривите на новите постройки.

Но делът на соларните панели ще варира в различните райони, като се взема предвид степента на слънчевата светлината на дадено място. Например, в районите Чийода и Чуо, където има много високи сгради, 30% от покривите ще трябва да бъдат покрити с панели, докато в районите с ниско застрояване – до 85%.

Тъй като жизненият цикъл на панелите е от порядъка на 20-30 години, регионалното правителство ще създаде система за насърчаване на тяхното рециклиране с оглед на масовата им подмяна в бъдеще. Не е изключен лизинг на панели, както и субсидии за купувачите на жилища и други облаги.

Някои строителни предприемачи изразяват загриженост относно допълнителните разходи, които могат да повишат цената на жилищата. В отговор властите обещават да засилят мерките за подкрепа със старта на програмата.

От пролетта на 2025 г. новите домове в цялата страна ще трябва да отговарят на определени стандарти за пестене на енергия – например, строителите ще трябва да използват материали с високо ниво на топлоизолация.



Местните власти са решили да стартират соларната си инициатива едновременно с въвеждането на националните стандарти, за да улеснят строителите. Губернаторът на метрополиса Юрико Коике се надява новата инициатива да стане повратна точка в историята на града, след която може да се каже, че „Токио се промени“.

Коментари по темата: „Новите къщи в Токио със слънчеви панели от 2025 г.”

добавете коментар...

  1. Пробвай

    Пробвай с концентратор/огледало параболично и без батерии да продаваш на държавата – дневната енергия е по скъпа и тогава има слънце по принцип де- но ще ти трябва и насочване не е като фотоволтаик да е статичен.
    Има една фирма в Австралия докарва 25 пъти повече енергия от един фотоволтаик с огледало.

  2. Бай Х.

    Ако е само за лична употреба няма как да му излезе исапа. Ама точно сега ако вкарваш в мрежата цените са много добри. По принцип, ако е пресметнато добре най-късно на 15тата година инвестицията се възвръща.

  3. ват-ник

    пълна идиотщина даже и да се използват последните разработки в областта, то КПД на единица площ (квадратни метри) остава много ниска, а забравят и конверторите и хранилището и цената на акмулаторите….
    Инвестицията в соларен панел реално не се изплаща.
    Поддръжката е скъпа, компонентите са скъпи, изкупната цена е ниска, живота на панела е ограничен, да не споменавам разхода за вода за измиването им на всеки 3 месеца, защото при запрашен панел КПД-то пада съвсем….
    Лично мнение на човек заложил и вложил доста в най доброто преди 10 години и гледащ трезво на нещата и пазара.
    Просто това е поредният начин да увеличат данък сгради пък било то в Япония.
    В България има и градушки и цигани, опс Ромляни и въпреки, че сме/съм изградил всичко без да се свивам, само да е еко, ами майната му и на зеленото и на чистият въздух.
    Със зелена енергия единственото й приложение е както и ние направихме – осветлението на DC, a всичко останало на AC и да не си мислите, че сте на печалба или ще бъдете, просто истината е че погребваш едни пари, е някои си възвръщат с евро-фондове и прочие, но аз предпочитам сам да видя без помощ става ли, ами не не става.
    Няма изобщо файда ни от вятърна ни от слънчева….

Коментар