Маглев врати в спалнята се плъзгат безшумно

Маглев технологията влиза в домовете: замества ролковите механизми на плъзгащите се врати
(снимка: Hover Doors )

Магнитно-левитационната технология, на която се основават най-бързите влакове в света, сега влиза в спалнята. Калифорнийска компания използва постоянни магнити, за да създаде тежки врати, които се плъзгат супер-тихо и се отварят и затварят с минимални усилия.

Създателите на „зависналите“ врати Hover Doors казват, че маглев технологията помага да се намали трудната поддръжка на плъзгащите се врати, която ги прави нежелани. Те обаче не са първите, които правят врати по този метод: маглев порти се предлагат от известно време и от компании като Olide.



Размерът на вратите може да е всякакъв: като се започне от мащаба на обикновена врата на двора и се стигне до широките крила на входа на конферентна зала. Самата врата може да е от всякакъв материал – дърво, стъкло, пластмаса или каквото и да било. Може да има и всякакво предназначение: маглев врати се правят за къщи, апартаменти, плевни, офиси, душ-кабини, гаражи.

Все пак магнитният механизъм изисква известно присъствие на електромагнити, което значи и малко редкоземни елементи, включени в релсите и окачването. А това би следвало да се отрази в цената.

Критиците на изобретението не пестят острите реплики. Според тях, безшумността на подобна система е под въпрос. Hover Door твърди, че нейните модели са тихи, но все пак премахна звука от повечето от своите видеоклипове в YouTube и вместо това записа музика и дикторски текст.

Австралийската компания Talbot Auto Doors, която използва електромагнитна система за маглев врати, също твърди, че нейните врати са безшумни, но в нейните собствени видеоклипове това очевидно не е така.

Коментар