Проводници за пейсмейкър се разтварят в тялото, когато станат ненужни

Проводниците за пейсмейкъри могат да се правят от биорезорбируеми материали
(снимка: CC0 Public Domain)

Проводниците, които свързват външните пейсмейкъри със сърцето, могат да причинят редица вторични проблеми. Сега германски учени са разработили алтернатива под формата на проводници, които се абсорбират от тялото.

След претърпяна сърдечна операция някои пациенти развиват аритмия (неправилен сърдечен ритъм). Състоянието обикновено се лекува чрез временно използване на външен пейсмейкър, който е свързан със сърцето чрез електрически проводници. Те биват имплантирани – като превантивна мярка – по време на операцията.




След като пейсмейкърът вече не е необходим, проводниците могат да бъдат извадени от тялото или отделени от устройството и оставени в тялото. Ако обаче бъдат извадени, има шанс да повредят тъканта, която е израснала около тях. А ако останат в тялото, могат да причинят инфекции или други усложнения.

Затова немските учени са измислили биорезорбируеми проводници. Те се разработват като част от проекта ReMoTe CarE (Резорбируеми молибденови временни сърдечни електроди), в който участват учени от Института за производствени технологии и модерни материали Фраунхофер и Дрезденския технологичен университет.

Както подсказва името на проекта, изводите са направени от метал, известен като молибден. Той не само се „разгражда равномерно в тялото“, но също така е биосъвместим, много механично здрав и силно електропроводим.

Всеки проводник се състои от множество усукани заедно молибденови нишки, които са покрити с биополимери. Тези полимери осигуряват електрическа изолация, докато пейсмейкърът се използва, но могат да се се разградят безвредно след това.

В момента учените от Фраунхофер тестват и оптимизират механичните, електрическите и деградационните свойства на проводниците. Плановете предвиждат предклиничните проучвания да започнат по-късно тази година.

Коментар