Китай пусна собствен маглев влак

Маглев влакът е дълъг 48 метра, превозва 363 души и развива скорост 100 километра в час.

Маглев влакът е дълъг 48 метра, превозва 363 души и развива скорост 100 километра в час

Китай извърши първото пробно пускане на собствена линия за маглев (магнитна левитация) влакове, които използват технология с въздушна възглавница, съобщи агенция Синхуа.

Маглев влакът ще се движи по средноскоростна линия с дължина 18,55 км между централната жп гара и летището в град Чанша, провинция Хунан. Пътуването отнема 10 минути, с една междинна спирка.

Влакът е дълъг 48 метра, превозва 363 души в три вагона и развива максимална скорост 100 километра в час.

Един километър от новата високотехнологична линия струва около 30 милиона долара. Твърди се, че маглев линията е много икономична по отношение на строителството и експлоатационните разходи.

По-рано в Шанхай заработи първата в света комерсиална жп линия с въздушна възглавница. Тя свързва станцията на метрото с международното летище Пудун и изминава разстояние от 30 км приблизително за 7 минути и 20 секунди при скорост около 250 км в час.

Линията бе построена от немската компания Transrapid в периода 2001-2003 г. и въведена в експлоатация от 1 януари 2004 г.

Коментари по темата: „Китай пусна собствен маглев влак”

добавете коментар...

  1. бай Пешо

    В допълнение към казаното от Blah : освен в ” разминаване в технологиите ” автора вероятно е копирал невярно и средната скорост на маглев- това са високоскоростни линии и няма почти никаква идея да се ползват за къси разстояния и до 100 км/ч. Тази скорост спокойно може да се постигне и с обикновена електричка,която струва около 100 пъти по-евтино.

  2. Blah

    “…линия за маглев (магнитна левитация) влакове, които използват технология с въздушна възглавница…” – и няколко неврона умряха с много мъки!
    Каква въздушна възглавница, какви 5 лева?!?!

Коментар