Нов играч на пазара за автомобилни чипове

Засиленото търсене на чипове за електромобили и самоуправляеми коли нажежава полупроводниковия пазар (снимка: CC0 Public Domain)

Новостартиращата компания SiFive Inc. пуска три нови продукта, насочени към автомобилния пазар, който се очертава като една от най-горещите области за производителите на чипове. Очакванията са, че електрическите и самоуправляемите автомобили ще увеличат драстично броя на чиповете, необходими в индустрията, което ще нажежи пазара.

Обявените нови чипове включват серията E6-A за цифрови приложения като например кормилно управление, S7-A за така наречените „острови за безопасност“ (които действат като предпазител за други критични приложения) и X280-A за управление на данни от сензорите за изображения.

Трите серии чипове са предвидени да извършват работа, свързана с машинно обучение, включително за автономно шофиране, поясняват от разработчика. Амбицията на фирмата е да предлага цели масиви от процесори, които ще бъдат налични през следващите 12 до 24 месеца, подчерта изпълнителният директор на SiFive Патрик Литъл.

Преди да се озове в SiFive, Литъл помогна за изграждане на автомобилния бизнес на Qualcomm. Сега, според него, компании като Qualcomm и Nvidia всъщност „могат да бъдат страхотни клиенти и партньори за SiFive“.

Самата SiFive не произвежда чипове. Тя прави проектирането, т.е. дизайна, който производителите на чипове да използват. Системата на SiFive разчита на архитектура RISC-V. В този смисъл се очаква SiFive да конкурира Arm, която също се цели в автомобилния пазар.



RISC-V е отворен стандарт, който бързо набира популярност, особено в Китай. По думите на Литъл, най-активното търсене на чип-технологията на фирмата идва от клиенти, които искат да разработват автономни превозни средства.

Коментар