САЩ заговориха за лицензиране на социалните мрежи

Социалните мрежи трябва да са в режим на лицензиране, настояват американски сенатори (снимка: CC0 Public Domain)

Американският сенатор Линдзи Греъм, критик на платформи като Facebook и Twitter, каза, че иска да създаде начин за регулиране и може би лицензиране на социалните мрежи. Той вече работи върху подобна мярка съвместно със сенатор Елизабет Уорън (демократ) и сенатор Джош Хоули (републиканец), но не уточни под каква форма се изготвя регулацията.

На изслушване за обсъждане на пропуските в сигурността в Twitter наскоро Греъм каза, че на компаниите е позволено да станат извънредно мощни в глобален мащаб с малко ограничения за това какво могат и какво не могат да правят.

Сенаторът изрази също така загриженост, че Федералната търговска комисия изглежда разполага с малко инструменти в своя регулаторен инструментариум, за да овладее дейността на подобни фирми.

Социалните медийни платформи не са лицензирани и „не можете да ги съдите“, каза Греъм, отбелязвайки, че „ако карате кола, имате нужда от шофьорска книжка, а ако продавате недвижими имоти, имате нужда от лиценз“.

Планът на Греъм може да включва регулации, които да поставят ограничения върху това каква реч да забраняват, ограничават и изтриват компаниите от съответните социални мрежи. Наред с това неговото предложение ще изисква фирмите да бъдат по-строги по отношение на престъпното използване на онлайн каналите и чуждестранна намеса.



„Ако някой свали ваше съдържание, трябва да имате право на процес на обжалване“, каза сенаторът. Греъм изложи вижданията си по време на изслушване, чийто основен свидетел е Пейтър „Мъдж“ Затко – известен хакер, служил като шеф по сигурността на Twitter до уволнението си.

Коментари по темата: „САЩ заговориха за лицензиране на социалните мрежи”

добавете коментар...

  1. А

    Това ще е добре ако стане защото ще бъде регулирано при какви условия може да се трие съдържание. Сега платформите могат да правят каквото си поискат като дори могат да нарушават закона за свобода на изразяване безнаказано защото се водят платформи на услуга по един друг закон.

  2. Да се чете

    Да се чете: Кой има права над цензурата? а идва от страната на “свободата” даже има и френска статуя от мед ама леееко са се отклонили в терор и репресии а сега се борят за свобата да цензурират. Не е случайно че има даркнет сайтове точно срещу това, както и всеки ползва само Тор за целта – тоз сайт не е изключение.

Коментар