Бизнесът открива предимствата на изкуствения интелект

Глобалните разходи за AI технологии през 2021 г. са нараснали с почти 21%
(снимка: CC0 Public Domain)

Приходите на глобалния пазар на технологии за изкуствен интелект (AI), включително софтуер, хардуер и услуги, нараснаха с 20,7% през 2021 г. в сравнение с 2020 г. и надхвърлят 383 милиарда долара, сочи нов доклад на IDC.

Според прогнозата, през 2022 г. размерът на пазара на AI ще достигне 450 милиарда долара. Анализаторите смятат, че през настоящата петилетка темпът на нарастване на приходите от AI ще се запази близо 20%.



„Във всички индустрии и области на дейност организациите откриват предимствата на AI технологиите, чиято нарастваща сила им позволява да вземат по-добри решения и да увеличат производителността“, коментира Расмус Андсберг, асистент на вицепрезидента по данни и анализи в IDC.

Според специалиста, изкуственият интелект може да ускори процеса на дигитална трансформация и да осигури спестяване на разходи в условията на рязко нарастваща инфлация, както и да подпомогне усилията за автоматизация в период на недостиг на работна ръка.

Най-голям дял в пазара на AI, както и преди, заема софтуерът. Взети заедно, четирите основни категории AI софтуер (доставка и внедряване на AI приложения, AI приложения, AI инфраструктурен софтуер и AI платформи) са генерирали повече от 340 милиарда долара през 2021 г.

Близо половината от общите приходи идват от AI приложения, като по-малката категория по отношение на оборота, AI платформите, регистрира най-висок темп на растеж – 36,6%.

Данните, събрани от IDC, показват, че AI-центричните приложения, в които изкуственият интелект играе критична роля, постепенно увеличават своя дял. През 2021 г. те заеха 12,9% от пазара, а приходите в този сегмент се повишиха с 29,3%.

Останалите приложения не са „центрирани“ около AI. В тях изкуственият интелект е неразделна част от определени работни процеси, но ако AI компонентът бъде премахнат, тогава приложенията все още могат да функционират.

Нараства и внедряването на AI софтуер в облачните изчисления. През 2021 година 47,3% от покупките на AI софтуер са били внедрени в публичния облак. Това е с 4% повече от 2020 г., а спрямо 2019 г. ръстът е 8,4%. IDC вярва, че през 2022 г. внедряването на новопридобития AI софтуер в облака ще надмине локалните инсталации.



Експертите оценяват обема на сегмента на AI услугите на 24 милиарда долара, отбелязвайки, че приходите са се увеличили с 22,4%. По отношение на AI хардуера, като AI сървъри и системи за съхранение, въпреки че оборотът e най-малкият от трите сегмента – 18,8 милиарда долара, това e най-бързо развиващата се категория през 2021 г. с ръст от 38,9%.

Коментар