Чатбот във Viber помага в хибридното обучение

Viber се превърна в ключов инструмент за комуникация в учебните процеси
(снимка: Rakuten Viber)

Чатбот комбинира най-добрите практики от обучението офлайн и онлайн по сигурен и достъпен начин, за да подобри общуването между учители, ученици и родители. Приложението е разработка на платформата за комуникация Viber и образователния уебсайт Prepodavame.bg.

В комбинация с безплатните материали, чатботът помага на учители, родители и ученици да извлекат максимума от хибридното обучение, съобщиха от Viber. Приложението показва на учителите и родителите методи, с които те могат да стимулират учениците да четат и да се развиват, да поставят цели на учениците, да им дават обратна връзка, както и ясни инструкции и добре структурирани учебни материали за редовните активности в класната стая.

В допълнение, чатботът подкрепя родителите с информация и съвети за начините, по които те могат да помогнат на децата си при писането на домашни задания и справянето им с различни задачи и отговорност. Тази услуга ще придаде една нова, но изключително необходима структура на общуването ​ между учители и родители, казват от Viber.

В чатбота са достъпни образователни видеа, тестове и полезни съвети, които могат да бъдат изтеглени или снимани. Освен предоставяне на образователни материали, ботът постоянно ще информира учителите за полезни курсове и новости.

„Viber се превърна в един от ключовите инструменти за комуникация, отнасяща се до учебните процеси в България и региона. Ние искаме да помогнем на хилядите учители, ученици и родители да се адаптират към смесените видове учебни процеси, за да постигнат максимална продуктивност”, коментира новата услуга Атанас Райков, старши директор развитие, топ пазари в Rakuten Viber.

графика: Rakuten Viber

Обучението в дигитална среда има своето бъдеще, защото начинът на учене на учениците се промени с годините, каза Преслава Байчева, учител по български език и литература, Prepodavame.bg. „Viber е платформа, която те добре познават, а възможностите ѝ за използване за обучение – с цял клас, за отделни консултация, за асинхронно учене, за връзка с родители – са полезни и интуитивни”, посочи тя.

Като част от кампанията за връщане в училище, Viber създаде и специален филтър, изцяло посветен на мисията да вдъхнови малките да тестват своя правопис с помощта на добавена реалност (AR). За потребителите, които искат да направят ​ чата си по-пикантен, Viber предлага два пакета от стикери на тема „учение”, специално предназначени да бъдат споделяни между съученици и родители.

Ефективната комуникация в дигитална обстановка е предизвикателно начинание, в което учителите играят главна роля. Според проучване на Института за изследвания в образованието, активността на учителите в дейности, свързани с участието им в структуриран обучителен процес онлайн, е впечатляваща по време на учебната 2020/2021 г., в сравнение с предишни учебни години.



За този период близо 60% от учителите са получили специална подготовка, свързана с планирането на учебните процеси, създаването на дигитално съдържание, използването на нова обучителна методология, осъществяването на качествени взаимоотношения с ученици и родители и повишаването на мотивацията при учениците.

Коментар