Китай вече има собствена 14-нм технология за чипове

Китайската полупроводникова индустрия постигна независимост на ниво 14 нанометра
(снимка: SMIC)

Китай официално потвърди, че разполага с необходимия капацитет за мащабно производство на съвременни чипове по 14-нанометрова технология. Новината идва от представител на общинското правителство на Шанхай, където, по думите му, са съсредоточени високотехнологичните китайски компании.

Шанхай се е превърнал в напреднал технологичен център, с помощта на който Китай може да продължи напред в развитието на полупроводниковата си индустрия, въпреки санкциите, наложени от Съединените щати, заяви Ю Джинченг, директор на общинската комисия по икономика и дигитализация, цитиран от Global Times.



В града има фирми, които могат да произвеждат масово 14-нм чипове, да произвеждат 90-нм литографски машини, да сглобяват 5-нм ецващи машини и да произвеждат силициеви плочи с диаметър 300 мм. Всичко това, според китайския служител, е напълно достатъчно за самостоятелно производство на централни процесори и 5G чипове.

За първи път китайските власти официално потвърждават способността на страната да произвежда серийно 14-нм чипове, без да прибягва до вносна технология. Очевидно това изявление е направено като отговор на засилената напоследък активност на американските власти за въвеждане на нови антикитайски санкции.

По-специално, Министерството на търговията на САЩ наскоро наложи забрана за доставка в Китай на оборудване, което може да се използва за производство на полупроводникови чипове по стандарти, по-тънки от 14 нм.

Въпреки че 14-нм процес изглежда изостанал, тази технология може да отговори на повечето нужди на Китай, казват експерти. Мащабното производство по 14-нм процес без съмнение ще бъде търсено от местната автомобилна индустрия, както и от IoT сегмента.

В същото време китайските специалисти изследват възможностите за подобряване на съществуващите технологически процеси и скоро може да се окаже, че страната има достъп до по-модерни производствени процеси. Така например, по-рано беше обявено, че китайският производител по договор SMIC е започнал да произвежда ASIC чипове за биткойн копачи, използвайки 7-нм технология.



Независим анализ на тези чипове разкри, че технологично те са някъде между 10- и 14-нм чипове на TSMC по отношение на геометричните размери на транзисторния гейт, но плътността им наистина е по-близка до 7-нм процес. Така че могат да се очакват всякакви изненади от китайските производители на полупроводници и не е сигурно, че санкционният натиск ще успее да спре техния напредък.

Коментари по темата: „Китай вече има собствена 14-нм технология за чипове”

добавете коментар...

  1. ужаааассс

    И кво правим ся?!

Коментар