Samsung и TSMC си оспорват върха в чип индустрията

TSMC върви по възходяща линия и е се очаква да оглави полупроводниковата индустрия
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Борбата за лидерство на пазара за чипове се разраства, с главни действащи лица Samsung Electronics и TSMC. Двете компании си оспорват правото да оглавят класацията на най-големите производители на полупроводници в света.

Медийни наблюдатели и пазарни експерти са съгласни, че тази година тайванският производител на чипове има шанс да вземе палмата от южнокорейския конкурент. TSMC обяви, че през август 2022 г. приходите ѝ са достигнали 218,13 милиарда тайвански долара (около 7,06 милиарда щатски долара), надминавайки границата от 200 милиарда тайвански долара месечно за първи път в историята на компанията.



Спрямо миналогодишните данни, продажбите на TSMC са се увеличили с 58,7%, а на месечна база ръстът е почти 17%. За осемте месеца от началото на тази година TSMC е спечелила 1,4 трилиона тайвански долара (над 41,7 милиарда щатски долара). Това е с 43,5% повече от резултата за същия период на 2021 г.

TSMC притежава най-големите фабрики за силициеви пластини и произвежда някои от най-модерните чипове, използвани в продукти, вариращи от смартфони до автомобили и ракети. Тайванският производител на чипове контролира повече от 50% от световния пазар, а сред клиентите му са гиганти като Apple и Qualcomm.

Samsung не публикува месечни данни за оборота си, но анализаторите на IC Insights наскоро съобщиха, че компанията ще отстъпи по приходи от полупроводници на тайванския си конкурент TSMC през третото тримесечие на 2022 г.

Специалистите смятат, че през юли-септември продажбите на чипове от Samsung ще паднат с 19%, спрямо предходното тримесечие, и ще бъдат в рамките на 18,23 милиарда щатски долара. Спадът се дължи на срив в сегмента на чиповете памет през втората половина на 2022 г., обясняват анализаторите.

TSMC, от друга страна, се очаква да върви по възходяща линия, като продажбите ѝ през текущото тримесечие ще се увеличат с 11% до над 20 милиарда долара. Собствените прогнози на TSMC предвиждат приходи за третото тримесечие в диапазона от 19,8 до 20,6 милиарда долара.

Титлата на третия по големина производител на чипове в света ще бъде заета от Intel, според експертите на IC Insights. В периода юли-септември американската корпорация ще спечели 15,04 милиарда долара от полупроводници, подобрявайки с 1% резултата си спрямо второто тримесечие (април-юни).



Анализаторите подчертават колко бързо TSMC се изкачи до върха на класацията за полупроводници: през 2021 г. компанията беше на трето място по приходи сред най-големите доставчици на чипове, с 31% по-ниски продажби от Samsung. Сега, ако изчисленията на IC Insights са верни, TSMC ще излезе с над 25% пред Intel през третото тримесечие, който преди това доминираше световния пазар на чипове в продължение на четвърт век.

Публикация на Business Korea отбелязва, че през 2021 г. Samsung изпревари Intel и зае първо място по продажби на полупроводници. Може би през 2022 г. индустрията отново ще бъде пренаредена и този път TSMC ще излезе напред.

Коментар